Ir zināms, kad Latviju skars lielākais sals

Pēkšņa sasilšana stratosfērā, kad gaisa temperatūra pārdesmit kilometru augstumā virs Arktikas pakāpās pat par 60 grādiem, izmainījusi atmosfēras cirkulāciju, aukstajam arktiskajam gaisam ļaujot vieglāk aizplūst tālāk uz dienvidiem.

Līdz ar to zināms, ka šīs ziemas lielākais sals un dziļākais sniegs Latvijā gaidāms janvāra izskaņā un februārī, liecina ilgtermiņa prognozes.

Sagaidāms, ka tuvākajās nedēļās izmaiņas gaisa plūsmās kļūs izteiktākas, palielinot aukstuma viļņu varbūtību Eiropā.

Liela ciklonu aktivitāte pagaidām nav ļāvusi nostiprināties salam Baltijas jūras reģionā, un arī tuvākajā laikā salu brīžiem nomainīs atkusnis, lai gan jau naktī uz 7. un 10.janvāri gaisa temperatūra vietām Latvijas austrumu daļā var noslīdēt līdz -20 grādiem.

Sniega segas biezums valsts galējos austrumu novados ziemas otrajā pusē var sasniegt pusmetru. Tomēr intensīvākā snigšana gaidāma Latvijas rietumu un centrālajā daļā periodos, kad pār Baltijas jūru plūdīs aukstas gaisa masas, radot gubu mākoņus.

Lasi arī: Jau astoņu mēnešu vecumā viņas tika uzskatītas par skaistākiem bēbjiem pasaulē. Bet tagad vienkārši trūkst vārdu

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem patlaban vietām Kurzemē sniega nav nemaz, bet valsts galējos austrumos tā biezums sasniedz 20 centimetru. Atbilstoši vietējo iedzīvotāju vēstītajam Alūksnes augstienē sniega kārtas biezums vietām pārsniedz 25 centimetrus.

Līdz šim zemākā gaisa temperatūra, kas šoziem reģistrēta Latvijā, ir -16 grādi 6.janvāra rītā Valkā un -17 grādi 29.novembrī Madonā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment