Pagatavošana:
Gatavojam buljonu. Liekam katlā pirms tam nomazgātu gaļu (tekošā ūdenī), lejam turpat divus litrus ūdens un liekam vārīties.
Atstājam uz 30 – 40 minūtēm, beigās pievienojam 2 – 3 lauru lapas un sāli.
Kamēr vārās buljons, sagatavojam dārzeņus. Mazgājam, mizojam un griežam sīkos salmiņos. Bieti un burkānu pievienojam buljonam.
Kubiņos sagriežam kartupeļus un sīki sagriežam kāpostu.
Tāpat smalki sagriežam saldo piparu un tomātus.
Sākam apcept dārzeņus.
Pannā ar saulespuķu eļļu liekam smalki sagrieztu sīpolu un uz nelielas uguns apcepam zeltainu.
Pannā liekam tomātus, nedaudz apcepam un pievienojam tomātu biezeni un 2 – 3 ēdamkarotes skābā krējuma.
Visu rūpīgi samaisām, līdz veidojas viendabīga konsistence un atstājam karsēties uz mazas uguns, ik pa brīdim apmaisot. Receptes “rozīnīte” slēpjas tajā, lai gatavošanas laikā uz pannas virsmas parādītos neliela puscaurspīdīgas eļļas kārtiņa. Tad pannas saturs ir gatavs.
Krējumam vajadzētu pilnībā iztvaicēties, lai pannas saturs iegūtu oranži – sarkanu krāsu un kļūtu par puscaurspīdīgu eļļainu masu. Šajā brīdī uguni nogriežam un pannu noliekam malā.
Kamēr esam tvaicējuši krējumu, mūsu biete un burkāns ir gatavi un iekrāsojuši buljonu oranžā krāsā.
Gaļu izņemam no buljona un smalki sagriežam, atbrīvojam no kauliem (ja tādi ir) un liekam atpakaļ buljonā.
Pievienojam pārējās sastāvdaļas – kartupeļus, pēc desmit minūtēm kāpostus un saldo piparu.
Lasi arī: Swedbank nekavējoties izplata paziņojumu par klientu maksājumu nosūtīšanu uz citām bankām
Kamēr viss šis skaistums burbuļo, gatavojam slepeno sastāvdaļu (nejaukt ar pannas saturu. Slepenā sastāvdaļa ir “programmas nagla”, bez kuras ukraiņu borščs nav īsts borščs).
Zinātāji un īsta ukraiņu boršča cienītāji sapratīs, par ko es runāju.