Izgudrota e-āda, kas cilvēkus padarīs par staigājošām viedierīcēm!

Tokijas Universitātes zinātnieki, kuri izveidoja “viedo ādu” apgalvo, ka tā nākotnē var tikt izmantota, lai noteiktu skābekļa līmeni asinīs, sirdsdarbību un ķermeņa vispārējo stāvokli. Elektroniskā āda tiek aprakstīta kā “ārkārtīgi plāna un tikpat elastīga aizsargkārta.”

Un tās izmantošana ir ļoti vienkārša.

Plānā elektroniskās ādas plēve jānovieto uz ķermeņa daļas, kur tā fiksēs sirdsdarbību un ķermeņa vispārējo veselības stāvokli.

Zinātnieki izgudrojuma izveidošanai izmantojuši gaismu emitējošas polimēru diodes (PLED) un organiskos fotodetektorus (OPD), kuri ir pietiekami plāni, lai tos varētu piestiprināt pie ādas, kā arī gana elastīgi, lai netraucētu veikt ķermeņa kustības.

Ultraflexible-organic-photonic-skin (1)

Lai aizsargātu vitālo elektronisko aprīkojumu, izmantota “augstas kvalitātes aizsargplēve” – mazāk kā divus mikrometrus bieza un izgatavota, savienojot vairākus neorganiskus (silīcija oksinitrīds) un organiskus (parilēns) materiālus.

Šobrīd e-āda nespēj kalpot ļoti ilgi, tās darbība ilgst vien pāris stundas, bet tas ir izgudrojums, kuru noteikti ir vērts uzlabot.

Daži no jaunākajiem e-ādas paraugiem tagad spēj darboties pat vairākas dienas.

Zinātnieku komandas vadītājs profesors Takao Someja apgalvo, ka jaunā tehnoloģija “veicinās ātrāku elektronisko ādas displeju izveidi, tie parādīs skābekļa līmeni asinīs, būs aprīkoti ar e-ādas sirdsdarbības sensoriem, kas piemēroti atlētiem, kā arī tajos varēs instalēt daudz citas nepieciešamas aplikācijas.

Kāda gan būtu pasaule, ja mums būtu displeji, kas pielāgojas ķermenim, spētu atspoguļot mūsu emocijas un stresa līmeni.

Papildus tam, ka mums līdzi nebūs jānēsā kāda ierīce, šī projekta izstrāde palīdzēs mainīt to, kā mēs pret apkārtējiem attiecamies, paceļot komunikāciju pilnīgi jaunā dimensijā.”

Avots: goodhousekeeping.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment