Jāredz! 10 filmas, kas mainīs tavu izpratni par dzīvi (1. daļa)

10) Donnie Darko

Ričarda Kellija kulta klasikas filmā Donijs ir problemātisks, mēnessērdzīgs tīnis, kurš nebaidās izaicināt autoritātes un kuru bieži apciemo Frenks –  milzīgs trusis, kurš pavēl Donijam darīt bīstamas un postošas lietas.

Filma stāsta par vientulību, atsvešinātības sajūtu un alkām pēc draudzības, ietverot galvu reibinošus zinātniskās fantastikas un mitoloģijas elementus. Sevišķi fascinējošu filmu padara paralēlo realitāšu un visumu, melno caurumu un alternatīvu laika plūsmu attēlojums.

9) The Matrix

Dinamiska darbība duetā ar prātu izaicininošu filosofiju liks tev kārtīgi pārdomāt savus priekšstatus par realitāti. Filma sākas ar to, ka Neo, kurš dienā ir biroja darbinieks, bet naktī datoru hakeris, uzzina, ka realitāte patiesībā ir tikai simulācija, kurā cilvēce iesprostota, pašiem nezinot. Filmas sižets ir alegorija garīgai atmodai. Neo iemācās, ka visu dzīvi bijis sistēmas jeb matriksa vergs. Viņš no jauna atklāj savu neierobežoto radošo potenciālu un sāk pretoties tumšajiem spēkiem, kas uzspiesti cilvēcei.

8) Waking Life

Waking Life – absurda, aizraujoša un pārsteidzoši oriģināla filma. Tā uzstāda daudzus dzīvi mainošus jautājumus, tādus kā «Kas ir sapņi un kas ir realitāte ?». Filma izplūdina robežu starp abām dimensijām, katrs tās tēls apšauba gan zinātni, gan filosofiju. Tēlu un objektu kustības bieži ir tik pārspīlētas, lokanas vai multeniski stilizētas, ka filmas skatīšanās atgādina halucinācijas, kādas rodas LSD narkotiku iespaidā.

7) Cloud Atlas

Filma Cloud Atlas reizē seko 6 savstarpēji saistītām sižeta līnijām, kas stiepjas simtiem gadu garumā. Filma pēta, kā atsevišķu cilvēku darbības ietekmē cita citu pagātnē, tagadnē un nākotnē, vienai dvēselei no slepkavas kļūstot par varoni, savukārt, viena labsirdīga darba sekas ceļo cauri gadsimtiem, līdz kļūst par iedvesmu revolūcijai.

Filmas galvenais motīvs ir reinkarnācijas jeb dvēseļu pārdzimšanas teorija, kas liek pārdomāt tos mūsu būtības aspektus, kas sniedzas pāri viena ķermeņa fiziskajai eksistencei. Filmā pētīta arī karmas un karmiskā cikla darbība, rosinot ideju, ka vienā dzīvē veiktās izvēles un rīcība var atbalsoties nākamajā.

6) Spring, Summer, Fall, Winter, and Spring

Spring, Summer, Fall, Winter, and Spring ir korejiešu filma, kas rāda viena budistu mūka ceļu cauri savas dzīves gadalaikiem, no bērnības līdz vecumam. Katrs aizejošais gadalaiks atnes jaunu mācību galvenajam varonim. Filma ir ļoti klusa, taču elpu aizraujošie skati runā paši par sevi. Kaut arī filmā ir tikai saujiņa tēlu un darbība norisinās ierobežotā teritorijā, tā ietver pārsteidzoši plašu cilvēcisko pieredžu spektru – iekāri, mīlestību, greizsirdību, slepkavību, pašnāvību un labošanos. Tā ir filma, kas stāsta par mācīšanos no savām kļūdām, lai kļūtu par labāku un viedāku cilvēku.

Ar raksta 2. daļu iepazīsties šeit.

Avots: evolutionezine.net

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment