Jāredz! 10 filmas, kas mainīs tavu izpratni par dzīvi (2. daļa)

5) Samsara

Vairākās austrumu reliģijās samsara burtiski tulkojas kā «nebeidzama straume», kas simbolizē dzīves nerimstošo ciklu, nāvi un atdzimšanu. Filma Samsara atspoguļo šo ideju nepārtrauktā plūsmā ar dabas ainām, pār kurām dominē cilvēces vara. Filma apber auditoriju ar milzumdaudziem atšķirīgiem attēliem un strauji mainīgām ainām. Vērojot šo nerimstošo attēlu plūdumu, mums tiek dota iespēja aplūkot pasauli visapkārt, pašiem esot pilnīgi mentāli un fiziski klātesošiem – tas ir kaut kas, ko mūsdienu steidzīgajā ikdienā nedarām pārāk bieži. Šī filma ir ceļojums cauri dzīvei un nāvei, kas liks tev paskatīties uz cilvēcisko pieredzi no citas perspektīvas.

4) Detachment

Filma Detachment stāsta par vienu mēnesi vairāku vidusskolas skolotāju, vadības locekļu un skolēnu dzīvēs no aizstājēja skolotāja Henrija Bērta skatupunkta. Bērta ikdienu izjauc trīs sievietes – naivā prostitūta Ērika, kolēģe skolotāja amatā un problemātiska tīne vārdā Meredita. Šīs trīs sievietes satricina Bērta dzīvi, piespiežot viņu atklāt savas paša personības slēptos aspektus, kā arī samierināties ar mātes pašnāvību un tuvojošos vectēva nāvi. Henrija personība un mācīšanas metodes iespaido un valdzina arī skolēnus. Filma ir reizē viena cilvēka rakstura pētījums un ironija par nepilnīgām izglītības un sociālajām sistēmām.

3) Her

Filmas Her galvenais varonis Teodors ir vientuļš un introverts pusmūža vīrietis, kurš ievieš savā mājā OS1, pasaulē pirmo mākslīgā intelekta operētājsistēmu. Tai ir pievilcīga sievietes balss, kura pati sevi sauc par Samantu. Jau drīz Teodors saprot, ka izjūt romantisku valdzinājumu pret Samantu un cenšas izprast, kā radušās šīs jūtas.

Her liek padomāt par to, kā apsēstība ar tehnoloģijām ietekmē mūsu dzīves tik spēcīgi, ka varam pat pazaudēt saikni ar fizisko realitāti un īstu, cilvēcisku komunikāciju, paceļot vientulības un izolētības sajūtu biedējoši augstā līmenī.

2) Fight club

No filmas Fight Club var mācīties daudz. Viena no svarīgākajām mācībām ir tukšums, kas slēpjas zem mūsdienu materiālisisma apsēstās patērētāju sabiedrības čaulas. Tāpat filma liek mums padomāt par savu identitāti – vai mēs tiešām esam tie, par kuriem sevi iedomājamies esam?

1) Life Is Beautiful

Life Is Beautiful parāda, cik liels spēks grūtos laikos ir optimismam. Stāsts ir vienkāršs: tēvs cenšas pasargāt savu dēlu un pārējo ģimeni no Otrā Pasaules kara šausmām. Filma māca mums, kā iekšēji saglabāt savu bērnišķīgo nevainību un kā tas var paglābt no dzīves sarežģījumiem. Vienkārša ideja skaistā izpildījumā.

Avots: evolutionezine.net

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment