Dažos reģionos saldo ķiršu koki var būt jutīgāki pret baktēriju un sēnīšu slimībām. Šī iemesla dēļ daži audzētāji varētu dot priekšroku saldo ķiršu koku apgriešanai vasaras beigās.
Ķiršu koku atzarošanas instrumenti un materiāli
Pirms sākat apgriezt kokus, vienmēr sterilizējiet instrumentus ar šķīdumu, kurā sajaukta viena daļa balinātājs un deviņas daļas ūdens. Balinātājs iznīcinās visas iespējamās baktērijas, sēnītes vai vīrusus, kas atrodas uz jūsu instrumentiem.
Lasi arī: Ķīnas varas iestādes paziņojušas par liela atklājuma izdarīšanu uz Mēness; “Tagad viss tik sāksies”
Padomi ķiršu koku apgriešanai
Lai sāktu apgriešanu, vispirms meklējiet salauztos vai bojātos zarus. Sakrustotie zari bieži berzējas kopā un veidos brūces, atverot koku infekcijai. Nokaltušie zari izskatīsies blāvāki vai gaišāki, un tie vienmēr ir jānoņem.
Otrkārt, apskatiet koka pamatni. Nogrieziet visus sānu dzinumus, kas nāk no pamatnes vai gar kātu.
Skābajiem ķiršiem tikko stādītus jaunos kokus “jānogalina”, nogriežot centrālo vadošo stublāju. Drīzāk ir jāļauj izaugt trīs līdz četriem sānu zariem, lai nodrošinātu ietvaru lielākajai koka daļai.
Ideālā gadījumā šiem galvenajiem sānu zariem jābūt aptuveni pus metru virs zemes un vienmērīgi izvietotiem, lai izvairītos no turpmākas drūzmēšanās.
Veiciniet turpmāku sānu zaru apgriešanu, likvidējot vertikālos, nokarenos un plānos zarus. Nogrieziet visus zarus, kas aug pret lapotnes centru.
Noņemiet tikai apmēram trešdaļu no iepriekšējā gada pieauguma, lai veicinātu jaunu izaugsmi.
Saldajiem ķiršiem ir nepieciešama mazāka atzarošana nekā skābajiem ķiršiem, un tie ir jāapgriež gar centrālo stublāju. Tāpat kā ar skābajiem ķiršiem, noņemiet visus nolauztos vai sakrustotos zarus, vertikālos dzinumus, kas varētu konkurēt ar centrālo stublāju.
Veiciniet sānu zaru attīstību, apgriežot tos apmēram par trešdaļu. Tas palīdzēs attīstīt jaunus augļu pumpurus.