Kā atšķiras sieviešu un vīriešu psiholoģija

Vīrietim un sievietei, veidojot ģimeni, jāsaprot, ka ģimenes attiecības- tās ir divu personību attiecības, divu pasauļu uztverē. Atšķirību nesaprašana, laulātā vēlmju nesaprašana, nevēlēšanās piekāpties, egoisms, sevis piezemēšana- noved pie nopietnām ģimenes problēmām. Tas var būt attiecību aukstums, greizsirdība, krāpšana, konflikti, kas noved  pie šķiršanos uz laiku vai pavisam. Zināšana par sieviešu un vīriešu psiholoģijas atšķirībām, spēs novērst ģimenes attiecību izjukšanu.

Sieviešu psiholoģija ievērojami atšķiras no vīriešu psiholoģijas. Ar pievilcību, šarmu un neatvairāmību atšķiras daiļais dzimums no vīriešu dzimuma. Vājā dzimuma pārstāves uzvedas savdabīgi un neloģiski, tajā ir iemesls, ka ir nesaprašanās  ģimenes dzīvē. Sieviešu psiholoģijā komunikācijā un attiecībās ar citiem, emocijas ņem pārsvaru pār prātu. Tās var atspoguļot desmitiem visdažādāko nokrāsu emociju. Notikušajos gadījumos, sieviešu dzimuma pārstāve parāda savu personīgo attieksmi ar to, ka visu ņem tuvu pie sirds, cenšas palīdzēt tuviniekam, jūt līdz. Tādēļ ir tik sarežģīti nomierināt sievieti, kad viņai ir emociju izvirdums. Lai gan sievietes- emocionālas būtnes- bet jūtas viņas izrāda ārēji, pat spēj raudāt. Sievietes var biežāk mainīt sejas izteiksmes un izrādīt daudz dažādu jūtu. Daiļais dzimums ilgi netur sevī negatīvus pārdzīvojumus, ar to pašu aizsargājot savu psihiku no emocionālām pārpūlēm. Ir sakāmvārds: “viņai ir septiņas piektdienas nedēļā”. kurš paskaidro to, ka sieviešu dzimums tik ātri maina garastāvokli, tāpat uzskatus, viedokļus un sarunas tēmas, kas ne vienmēr patīk vīriešu dzimumam.

Sieviešu psiholoģijā svarīgu lomu spēlē intuīcija, bet vīriešiem- loģika.

Ģimenes dzīvē mēdz būt strīdi un tajos mainīt sievietes viedokli  ir gandrīz neiespējami, tādēļ ka viņa, demonstrējot savu prātu un loģiku vienmēr cenšas izteikties un strīda beigās pateikt savu galavārdu.

Sieviešu psiholoģija apveltīta ar lielu nelokāmību tādēļ, ka sievietes spēj pārveidoties, tas ļauj viņām pielāgoties izmainītām situācijām, jauniem noteikumiem, apstākļiem. No vīriešiem vājā dzimuma pārstāves atšķir arī domāšanas process. Sieviete domā daudz konkrētāk, balstoties uz intuīciju. Ja vīrietim svarīgāks ir darbs un karjera, tad pirmajā vietā sievietei ir laulība, ģimenes attiecības un bērni. Sievietei nepieciešama abpusēja saprašanās un tuvinieku abpusējs atbalsts. Sieviete vienmēr dažādās situācijās domā par sekām, rūpējas par apkārtējo viedokli, kā reaģēs tuvākie cilvēki, tajā skaitā vīrs un radinieki. Sieviešu dzimumam vairāk attīstītas verbālās spējas, tādēļ sievieti bieži var sastapt runājot pa telefonu, kontaktējoties ar draudzenēm.  Tas bieži nepatīk vīram. Kritiskās situācijās sieviešu psiholoģija nespēj mainīt viņas uztveri pret realitāti, tādēļ, ka viņa koncentrējas uz sīkumiem un tas traucē iespaidot situāciju, mainīt viņu. Mobilizēt savus spēkus, izmainīt pasaules uztveri ,sieviešu būtnēm, izdodas grūti un ne tik ātri, kā gribētos .

Ģimenes pavarda glabātājas cenšas saglabāt dzīvi un dzimtu, jebkuriem paņēmieniem mieru, labklājību ģimenē. Izklaidība, emocionalitāte un raizes daiļā dzimuma pārstāves apgrūtina ar personīgu, stresa situāciju risināšanu un sekas tam- psihiski un nervu sabrukumi. Sievietes bēdas netur sevī, bet runā par tām, sauc pēc palīdzības. Kad saslimst daiļā dzimuma pārstāves, tad viņas, atšķirībā no vīriešiem , nebaidās no ārstiem, bet steidzas uzzināt savu diagnozi, izveseļoties, kas palīdz sievietēm nodzīvot ilgāk par vīriešiem. Lai gan vājā dzimuma pārstāves pakļautas bailēm, raizēm, neirozēm. Ekstrēmās situācijās sievietes ir emocionālas, uzbudinātas, bet tieši tas palīdz viņām būt noturīgākām pret stresu, ar to pašu saglabājot savu veselību.

Sievietes pārspēj vīriešus atmiņas īpatnībās, runas ātrumā, uztveršanas ātrumā. Viņas ir komunikablas, runātīgas, žēlsirdīgas.

Tajā laikā, kad vīrieši vispārina, uztver kopumā, ir nosliece uz iegūšanu, inovācijām, tad sievietes analizē, pievērš uzmanību detaļām, nosliece uz konkrētību, seko noteikumiem. Sievietes kustina attiecību motīvs ar tuviniekiem, tajā laikā, kad vīriešiem- mērķa sasniegšanas motīvs. Vīrs cenšas būt pirmais sievietei, bet sieva vēlas būt vienīgā un neatkārtojamā vīram. Ja sievietei ir stipri attīstīta humanitārā novirze, tad vīrietim- tehniskā novirze.

Interese par sīkumiem sievietē attīsta novērošanas prasmes. Sieviešu dzimuma būtnes prot pēc mīmikas, skatieniem un žestiem saprast cilvēku, tas ir viņu smalkās intuīcijas noslēpums. Liela novērošanas prasme sievietēm atklājas dzīves situācijās. Bet lūk stresā, briesmās viņa vienkārši pazaudē pamatu zem kājām un neviens nezina, kur paliek viņas novērošanas prasme. Pateicoties intuīcijai, viņa viegli var atklāt vīrieša melus. Visbiežāk sieviete visu zina, tomēr dod priekšroku klusēšanai, jo viņai svarīgāk ir saglabāt ģimenes attiecības. Daiļajam dzimumam raksturīga ātra garastāvokļu maiņa, vētraina jūtu izpausme, kustība. Bet ja laulībā viņa ir nelaimīga, tad sieviete kļūst agresīva.

Vājā dzimuma pārstāvēm ir ļoti spilgti izteikta iztēle un fantāzija. Sieviešu fantāzijas palīdz rast dzīvē oriģinālus risinājumus. Abstraktu uzdevumu risināšanā sievietei intensīvi iesaistītas abas puslodes, tajā laikā kā vīrietim tikai viena puslode. Sievietes runā ātrāk nekā vīrieši.

Sieviešu psiholoģija atklāj piecas pamatvajadzības laulībā: maigums, iespēja parunāt, finansiāls atbalsts, veltīšana ģimenei, godīgums un atklātība.

 

Avots: inv4you.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment