Kā mājās pagatavot garšīgu, ne treknu un gaisīgu majonēzi, kas noderēs ne tikai salātiem

Gavēņa majonēzi vai majonēzi bez olām pagatavot mājas apstākļos ir diezgan vienkārši. Tā sanāk ļoti maiga, gaisīga un bieza. Lūk, pamata recepte, pārbaudīta un uzticama, ar vairākām variācijām

Klasiskā Lenten (Gavēņa) majonēze (uz sojas piena)

Tas ir vispopulārākais un stabilākais variants. Noslēpums ir tajā, ka sojas piena olbaltumviela lieliski emulģējas ar eļļu.

Sastāvdaļas:

Sojas piens (bez smaržas, nesaldināts) — 150 ml (istabas temperatūrā)
Rafinēta saulespuķu vai olīveļļa (tai ir pārāk spēcīga garša) — 250-300 ml
Citronu sula — 1-2 ēd. karotes (vai ābolu/rīsu etiķis)
Sinepes (gatavās, nevis sausās) — 1-1,5 tējk. (pēc vēlēšanās, garšai un stabilizācijai)
Sāls — 0,5-1 tējk. (pēc garšas)
Cukurs — šķipsniņa (garšas līdzsvaram, pēc izvēles)

Pagatavošana:

1.Sagatavošana. Pārliecinieties, ka visām sastāvdaļām ir istabas temperatūra (īpaši pienam un eļļai). Tas ir galvenais veiksmīgas emulsijas atslēgas moments.

2.Bāzes sajaukšana. Augstā traukā iegremdējamam blenderim (vai šaurā dziļā traukā) ielejiet sojas pienu. Pievienojiet sāli, cukuru, sinepes un citronu sulu.

3.Eļļas ieliešana. Pievienojiet maisījumam visu eļļu (jā, visu uzreiz). Iegremdējamam blenderim jāskar trauka apakša.

4.Putojiet. Ieslēdziet blenderi ar maksimālu ātrumu un nekustiniet to 10-15 sekundes. Jūs redzēsiet, kā pie dibena sāks veidoties balta emulsija. Pēc tam, neizslēdzot blenderi, sāciet lēnām celt un laist to augšup un lejup, lai savienotu visu eļļu. Viss process aizņems apmēram minūti. Majonēze kļūs bieza un balta.

5.Korekcija. Nogaršojiet un, ja nepieciešams, pievienojiet vēl sāli, skābi (citronu sulu) vai cukuru. Sakuliet vēlreiz.

Svarīgi: Nedrīkst mainīt sastāvdaļu pievienošanas kārtību un izmantot aukstas sastāvdaļas.

Lasi vēl: 5 ēdieni, ko itāļi mīl, bet mēs neēdam pat tad, kad esam izsalkuši

Recepšu varianti

VIDEO:

1.Uz ūdens bāzes(vienkāršs un lēts). Aizvietojiet sojas pienu ar 150 ml ledusauksta ūdens. Tehnoloģija ir tāda pati: ūdens, citrons, sāls, sinepes apakšā, virsū eļļa. Putojiet, sākot no dibena. Sanāk ļoti balta un neitrāla mērce, kas lieliski saglabā konsistenci.

2.Uz dārzeņu novārījuma (garšai). Novāriet kartupeļa, ziedkāposta vai kabača gabaliņu (50 g), saputojiet to ar blenderi ar 50-70 ml novārījuma līdz viendabīgumam. Atdzesējiet līdz istabas temperatūrai. Izmantojiet šo biezeņveida maisījumu sojas piena vietā, pievienojot tam citronu sulu, sāli un sinepes. Virsū uzlejiet eļļu un putojiet, sākot no apakšas.

3.Uz tofu (visbiezākā un barojošākā). Izmantojiet 150-200 g mīksta (zīdainā) tofu. Nolejiet ūdeni, saspaidiet to ar dakšiņu. Saputojiet ar blenderi ar citronu sulu, sāli, sinepēm. Pēc tam tievā strūkliņā, nepārtraucot putošanu, lejiet eļļu (apmēram 150-200 ml), kā klasiskajā olu majonēzē. Sanāks ļoti bieza, olbaltumvielu mērce.

4.Ar avokado (krēmveida). Saspaidiet 1 gatava avokado mīkstumu. Saputojiet ar 2-3 ēd. karotēm ūdens, citronu sulu (tās vajag daudz, 2-3 ēd.k.), sāli un sinepēm. Pakāpeniski ielejot, saputojiet ar 100-150 ml eļļas. Sanāks ne tik daudz majonēze, cik ļoti maiga krēmīga mērce.

Lasi vēl: Mannas putra – no bērnudārza klasikas līdz izsmalcinātam desertam

Padomi un viltības

Eļļa: Ideāli — rafinēta saulespuķu eļļa. Olīveļļa (rafinēta) dos savu raksturīgo garšu. Var sajaukt.

Ja majonēze nesabiezē: Neuztraucieties. Paņemiet jaunu trauku, ielejiet 1-2 ēd. karotes gatavas šķidrās mērces, sāciet putot ar blenderi, sākot no apakšas, un ļoti lēni, tievā strūkliņā ielejiet tajā “neizdevušos” maisījumu.

Ja mērce ir pārāk bieza: Vienkārši atšķaidiet to ar nelielu daudzumu silta ūdens vai tā paša sojas piena, putojot ar slotiņu.

Garšas: Gatavai majonēzei var pievienot:

-Ķiplokus — ķiploku mērcei.

-Zaļumus (dilles, pētersīļus, baziliku) — saputot ar blenderi.

-Marinētus gurķus, kaperus — remulādei.

-Saldo papriku, kurkumu — krāsai.

Uzglabāšana: Mājas majonēzi uzglabājiet stikla burkā ar vāku ledusskapī ne ilgāk kā 4-5 dienas. Patīkamu gatavošanu un gardus  ēdienus!