Kā pagatavot iecienīto soļjanku, lai tā izdotos tieši tāda kā to gatavo kafejnīcās

 

Ir vairākas svarīgas nianses, kuras būtu jāzina, ja vēlaties pagatavot tieši tādu zupu kādu to pasniedz kafejnīcās. Savā pieredzē dalās pieredzējusi pavāre

Lai soļjanka būtu izteiksmīga ir nepieciešams labs, pareizi vārīts gaļas buljons. Tam ir nepieciešami lielie stobr kauli, nevis smalkie kauliņi. Un pēc iespējas mazāk skrimšļu, lai atdziestot buljons par daudz nesarec. Galveno garšas izteiksmīgumu nosaka gaļas un desu produktu kopums. Šīs zupas gala rezultātu tieši nosaka kvalitatīvi produkti. Ne tā kā ierasts domāt – viss kas palicis pāri. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.

Klasiskā soļjanka, kā pagatavot

Vispopulārākā soļjanka ir ar kūpinātu gaļu un vārīto desu. Soljankā obligāti ir vairāki gaļas produkti, ne tikai vārīta gaļa. Šajā receptē tā būs kūpināta gaļa, kūpināta desa, vārīta desa, šķiņķis, kas noteiks zupas īpašo garšu. Pievienosim ari gurķus un olīvas. Jo kāda gan soļjanka bez marinētiem gurķiem. Starp citu, daudzi šai zupai pievieno skābētus gurķus, ne marinētus, bet ne klasiskajā un mums visiem tik iecienītākajā variantā.

Kūpinātas cūkgaļas ribiņas sagriež mazos kubiņos, liek katlā. Katlu piepilda ar aukstu ūdeni. Vāriet 30 minūtes uz lēnas uguns un ar vāku. Šajā laikā sagrieziet gaļas (kas norādīts receptē) arī kubiņos un sagrieziet desas smalkās strēmelītēs. Tādā pašā veidā sagrieziet gurķus.  Arī sīpolu sagriež mazos kubiņos. Pannā apcep sīpolus. Pēc neilga laika pievieno tur pat pannā burkānus.

Turpina cept līdz tie kļūst zeltaini. Tad sīpoliem pievieno gurķu šķēlītes, pārkaisa ar ēdam karoti cukura (šis solis ir svarīgs, lai  iegūtu to saldo garšu), pārlej ar pāris karotēm ūdens, sautē 5 minūtes. Pievieno divas ēdamkarotes tomātu pastas, samaisa un vāra vēl pāris minūtes. Izņemiet vārīto gaļu no buljona, atdala no kauliem un sagriež kubiņos. Visu gatavo masu ieliek buljonā un uz lēnas uguns vāra 10 minūtes. Nogaršojiet zupu, ja tā jums šķiet par “vāju”, ielejiet marinēto gurķu marinādi no burkas, vēlreiz samaisiet un nogaršojiet.

Lasi vēl:  Kāpēc lielveikalos Lidl, Maxima strādā tikai viena vai divas kases un ko viņi no tā iegūst

Gatavošanas beigās pievienojiet olīvas. Izslēdziet plīti un ļaujiet  20 minūtes ievilkties. Ielejiet pagatavoto klasisko zupu šķīvjos, izrotājiet pēc savas gaumes un pasniedziet ar svaiga citrona šķēli un krējumu.

Sastāvdaļas (6 porcijām):

kūpināta liellopu gaļa  100 g
kūpinātas ribiņas 500 g
vārītā doktor desa 150 g
kūpināta desa 100 g
burkāni 2 gab.
marinēti gurķi 4 gab.(ne mazi)
liess šķiņķis 100 g.
sīpols 1 gab.
eļļa 3 ēd.k.
cukurs 1 ēd.k.
tomātu pasta 2 ēd.k.
Olīvas 70 g.
Gurķu sālījums (no marinētajiem gurķiem) 10 ēd.k.
Sāls, pipari pēc garšas
Daudzi izmanto tomātu mērci, bet tas būt kļūdīgi. Labāk izmantot vai nu tomātu pastu vai tomātu sulu. Tomātu sulu attiecīgi var pieliet ja jums šķiet par biezu zupa. Nevajadzētu tu liet kompensējot buljona daudzumu.

Recepte N.2 bonusā

Soļjanka ar kartupeļiem Šajā receptē vienkārši jāpievieno mazāk gaļas un vairāk kartupeļu. Tā varētu būt tāda kā ekonomiskā zupas versija, bet man piemēram soljanka bez kartupeļiem neiet pie sirds.

Sastāvdaļas:

ūdens – 2,5 l
liellopa fileja – 300 g
augu eļļa – 2 ēd.k.
tomātu pasta – 2 ēd.k.
kartupeļi – 300 g (jau nomizoti)
marinēti gurķi – 100 g
kūpināta desa – 100 g
vārīta desa – 100 g
sīpoli – 100 g
burkāni – 100 g.
lauru lapas – 2 gab.
sāls – 1 ēd.k.
malti melnie pipari – 1 tējkarote.
olīvas un citrons – pēc garšas

Gaļu kārtīgi nomazgā zem tekoša augsta ūdens un uzvāriet to. Gatavošanas laiks aptuveni ir 2 stundas uz lēnas uguns ar vāku. Kamēr gaļa vārās, var sagatavot citas nepieciešamās sastāvdaļas. Nomizojiet un nomazgājiet kartupeļus, burkānus un sīpolus. Tad sagriež tos mazos kubiņos vai smalkās strēmelēs. Šo ir ērti izdarīt ja ir pieejams virtuves kombains, jo tas sagriezīs dārzeņus vienāda izmēra gabalos. Tā to dara kafejnīcās, un arī vizuālais izskats ir no svara.

Burkānus sarīvē. Desas ari sagriež plānās šķēlītēs un pēc tam strēmelēs, kopā ar marinētu gurķi. Citronu sagriež plānās šķēlītēs, (tas domāts pasniegšanai). No buljona izņemto vārīto gaļu uzliek uz šķīvja, mazliet atdzesē un sagriež tādos pašos kubiņos kā kartupeļus. Buljonu izkāš caur smalko sietiņu ()kafejnīcās marli neizmanto, jo tas nav sterili. Buljons kļūst dzidrs, zeltainas nokrāsas.

Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Buljonam pievieno kartupeļus un uz lēnas uguns vāra 20 minūtes. Tikmēr pannā uzkarsē eļļu. Pārmaiņus un dažas minūtes apcepot, liekam sīpolu šķēles, rīvētus burkānus, marinēta gurķa kubiņus un desas šķēles. Apcepšanas beigās šīm sastāvdaļām pievieno divas ēdamkarotes tomātu pastas, visu kopā samaisa un pēc 2 minūtēm noņem.

Gaļas buljonā, kurā jau vārās kartupeļi pievieno pannas saturu, gaļas un desu gabaliņus, lauru lapu, sāli un melnos piparus. Vāra vēl 10 minūtes. Izslēdz uguni un atstāj katlu uz 10 minūtēm, lai tas zem aizvērtā vāka ievilktos. Gatavo soļjanku ar kartupeļiem lej uz šķīvjiem, dekorē ar olīvām un citrona šķēlītēm, pēc izvēles pievieno krējumu un ēdienu var pasniegt galdā. Kā piedevu izmanto rupjmaizi ar ķiploku sviestu. Lai labi garšo!