Kā pagatavot karameli: seši padomi

No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka šo desertu pagatavot ir grūti – karamele izrādās pārāk šķidra jeb pārāk caurspīdīga, kristalizējas. Patiesībā viss nemaz nav tik briesmīgi, tikai jāievēro daži noteikumi.

Tātad karameli var pagatavot vienkāršu, aromatizētu ar rumu vai daļēji sālītu sviestu. Šķidro karameli, starp citu, var pagatavot iepriekš – ielejiet pudelēs. To var uzglabāt divus mēnešus istabas temperatūrā, nezaudējot garšu.

Ja pēc dažām nedēļām, kas pavadītas pudelē, karamele pārāk sabiezē, to var sašķidrināt, ieliekot mikroviļņu krāsnī. Tikai nedrīkst pārsniegt temperatūru virs 150°, citādi karamele var sadegt un iegūt rūgtu garšu. Pietiek ar dažām sekundēm, lai karamele kļūtu šķidrāka.

Kā pagatavot šķidro karameli

Lai pagatavotu karameli, labāk izmantot pannu ar biezu dibenu, kas labāk izkliedē karstumu un neļauj karamelei pārāk ātri izvārīties. Lai karamele būtu ļoti šķidra, uzkarsē 500 g pūdercukura, 1 ēdamkaroti etiķa un 12,5 ml ūdens uz lielas uguns. Tiklīdz karamele sāk sacietēt un kļūst gaiša, samaziniet karstumu un ļoti uzmanīgi, lai neapdegtu, ielejiet 25 ml ūdens.

Uzkarsē uz lēnas uguns vēl minūti un noņem no karstuma. Pievienojiet citrona sulu, kas noslēgs gatavošanas procesu. Ja vēlaties, lai karamele iegūtu brūnāku krāsu, varat atstāt karameli uz lielas uguns vēl 1-2 minūtes, bet uzmanīgi vērojiet, lai tā nesadegtu.

Lai iegūtu pārsteidzoši šķidru karameli, pievienojiet apelsīnu sulu, sālītu sviestu vai rumu. Šķidra karamele ir vēl aromātiskāka un uzlabo desertus, ar kuriem tā tiek kombinēta.

Kā pagatavot sauso karameli

Jums būs nepieciešams tikai katls un cukurs. Tomēr brīdinām – tas nenozīmē, ka recepte ir tik vienkārša. Sausā karamele prasa jūsu neticamu uzmanību un galveno nosacījumu – cukuru nekad nedrīkst maisīt! Kad redzat, ka karamele ir sākusi veidoties, sāciet to nepārtraukti “šūpot”, tas ir, ar katliņu taisiet apļus, lai šādā veidā atbrīvotu baltā cukura atliekas. Turpiniet gatavot, līdz karamele kļūst zeltaini brūna.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment