Kā pareizi tīrīt angoras izstrādājumus, lai tie saglabātu kvalitāti un “nemestu” pūku

Siltus, mīkstus un mājīgus angoras vilnas izstrādājumus ir iecienījuši daudzi. Tomēr šiem jaukajiem garderobes priekšmetiem piemīt nepatīkama īpašība – atstāt pūkas uz visa, ar ko tie nonāk saskarē.

“Pateicoties” šai īpašībai, pastāv viedoklis, ka izstrādājumus no angoras nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt, un tie jānodod ķīmiskajā tīrītavā. Tomēr ar kompetentu pieeju šis viedoklis pārvēršas par mītu.

Tātad jūsu garderobē ir jauks džemperis, lakats vai kleita no vismīkstākās angoras. Tik mājīgi, mīksti un maigi, ka jūs nevēlaties tos novilkt. Tomēr, pat ļoti rūpīgi lietojot, visas drēbes laiku pa laikam ir jāmazgā. Jūs varat doties ar savu iecienīto džemperi uz ķīmisko tīrītavu, un jūs varat to atsvaidzināt mājās, turklāt bez nepatīkamām sekām.

Kas jums būs nepieciešams mazgāšanai mājās? Pirmkārt, ziepes un glicerīns. Angoras izstrādājumu mazgāšanai nevajadzētu izmantot veļas pulveri, lai cik saudzīgs tas arī būtu. Labāk ielejiet bļodā siltu (36-37 grādu pēc Celsija) ūdeni, ierīvējiet tajā veļas ziepes un pievienojiet tējkaroti glicerīna. Glicerīnu var iegādāties jebkurā aptiekā.

Dažas pieredzējušas saimnieces iesaka ziepju vietā lietot šampūnu. Taču šampūniem ir raksturīga liela putu veidošanās, un šīs putas pēc tam būs diezgan grūti izskalot no angoras izstrādājuma.

Tagad sajauciet sastāvu un viegli iegremdējiet tajā angoras drēbes. Pēc mazgāšanas ļoti uzmanīgi noskalojiet ziepes no vilnas lietām un viegli izspiediet tās. Nekādā gadījumā nedrīkst vilkt un kaut kā deformēt džemperus, kleitas, šalles, cepures un citus izstrādājumus no angoras vilnas!

Lasi vēl: Neticami gards un neiedomājami veselīgs: granātābolu ievārījums

Nākamais posms ir žāvēšana. Tam nav piemērotas ne virves aiz loga, ne mājas ierīces, un vēl jo vairāk – sildierīces. Tikko izmazgātu izstrādājumu ietin frotē dvielī, lai audums uzsūktu mitrumu. Pēc tam mitro apģērbu nolieciet uz plaukta vai dvieļa un pagaidiet, līdz tas pilnībā izžūst.

Visbeidzot, pēdējais solis. Pūkainā angora jāķemmē ar suku. Angoras izstrādājumi jāķemmē pa spalvai, un tikai beigās dažas reizes ar suku jānovelk pret spalvu. Tagad vilna noteikti neveidos pūkas.

Starp citu, ja no angoras vilnas darinātai lietai zudis sākotnējais pūkainums, aukstums atgriezīs jūsu iecienītajam džemperim vai šallei “pastiprinātu pūkainību”. Tāpēc ievietojiet izstrādājumu saldētavā uz 15-16 stundām, un jūs atkal varēsiet izbaudīt angoras vilnas maigumu un mājīgo siltumu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment