Kā pasargāt sevi no jauniem krāpnieku trikiem? Atbild drošības speciālisti

 

Veikali sociālajos tīklos

Lai iepirkšanās sociālajos tīklos būtu droša un patīkama, pievērs uzmanību šādiem faktoriem.

● Skatiet, cik ilgi veikals darbojas. Ja konts ir izveidots nesen un tajā ir maz publikāciju, labāk ar to neriskēt.

● Veltiet kādu laiku atsauksmju izpētei — ne tikai pašā veikalā, bet arī trešo pušu resursos.

● Uzmanieties, ja pirkums tiek apmaksāts ar pārskaitījumu uz karti vai maku fiziskai personai.

Klonu vietnes

Tās ir viltotas lapas, kas atdarina pazīstamu tiešsaistes veikalu un citu pakalpojumu saskarni. Parasti, nokļūstot šādā lapā, lietotājs redz pieprasījumu ievadīt kartes datus – it kā samaksai. Ja viņš to izdara, protams, viņš zaudē naudu.

 

Kā sevi pasargāt

Vienmēr rūpīgi pārbaudiet tās vietnes adresi, kurā atrodaties, un saites, lai pārietu uz tiešsaistes maksājumu lapu. Viltus adrese var atšķirties no oriģinālās tikai par pāris rakstzīmēm. Ja maksājums jau ir veikts, sazinieties ar savu banku un informējiet policiju.

Tikpat svarīgi ir izlasīt SMS ziņas, kas nepieciešamas maksājuma apstiprināšanai. Pievērsiet uzmanību tam, kura banka vai veikals vēlas no jums atskaitīt naudu.

Padoms. Klonēšanas vietnes var nozagt apmeklētāju lietotājvārdus un paroles. Tāpēc eksperti iesaka izmantot sarežģītas paroles un mainīt tās vismaz reizi sešos mēnešos.

Labdarība

Speciālisti aicina neveikt labdarības pārskaitījumus uz kartēm privātpersonām. Šajā gadījumā neviens nevarēs pārbaudīt, kam tika iztērēta jūsu nauda. Labāk ir ziedot fondiem – viņiem ir jāatskaitās par saviem tēriņiem.

Lūk, kas ir svarīgi atcerēties:

● Fondam jābūt iekļautam  oficiālajā reģistrā.

● Un jābūt oficiāli reģistrētam vismaz divus gadus.

● Fonda mājaslapā jābūt kontaktinformācijai un pilnīgai informācijai par tā darbību: fotoattēliem, video saitēm, atskaitēm.

● Fondam ir jāpieņem ziedojumi tikai uz oficiālo bankas kontu.

Ja sociālajos medijos nejauši atklājat labdarības līdzekļu vākšanas akciju, bet neesat pārliecināts par tā autentiskumu, meklējiet to tiešsaistē.

Secinājums

Neatkarīgi no tā, cik daudz jaunu triku krāpnieki izdomā, mūsu galvenā aizsardzība ir zināšanas, uzmanība un piesardzība, norāda drošības dienests. Tāpēc rūpējieties par saviem personas datiem, rūpīgi izlasiet visu darījumu noteikumus un izpētiet informāciju

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment