Kafijas iegāde – viss, kas jums jāzina, lai iegūtu vislabākās kvalitātes produktu

Iztēlojieties sevi kafijas veikalā, mēģinot izvēlēties kafijas pupiņu paciņu. Ja esat cilvēks, kurš uzmanīgi aplūko visus iepakojumus un cer atrast ar lieliem, trekniem burtiem rakstītu uzrakstu “kvalitatīvs”, lai cerētu, ka tā būs pareizā izvēle, visdrīzāk, jūs kļūdīsieties.

Īstenībā pastāv vairāki citi veidi, kā noskaidrot, cik laba būs jūsu kafija, un jums, iespējams, tam būs nepieciešams mazliet zināšanu. Tāpēc turpiniet vien lasīt, lai nākamreiz, kad iegādājaties kafiju, jūs neapmaldītos lielo izvēļu jūrā.

Foto no pexels.com

Kur var iegādāties labu kafiju?

Tā kā kafija ir viens no pasaulē visvairāk patērētajiem dzērieniem, to nav sarežģīti iegādāties neatkarīgi no vietas, kur dzīvojat. Patiesībā varētu pat šķist, ka kafija ir sastopama uz katra stūra – jūsu vietējā lielveikalā, neskaitāmās kafejnīcās, internetā un pat degvielas uzpildes stacijās!

Tomēr kvalitatīvu kafiju nebūt nav tik viegli atrast. Kvalitatīva kafija noteikti būs atrodama vietās, kur cilvēkiem patiešām rūp kafija, proti, specializētos kafijas tirgos, kafejnīcās un vietējās kafijas grauzdētavās. Šie cilvēki katru dienu nodarbojas ar kafiju, un viņu mērķis ir piedāvāt vislabāko kafiju. Viņi ir zinoši savā lauciņā un droši vien piedāvā vislabākās kvalitātes produktus, it īpaši, ja runa ir par kafijas grauzdētavām, kas iegūst neapstrādātu kafiju un rūpīgi to grauzdē, lai atklātu vislabāko garšu un aromāta īpašības.

Vēl viens būtisks elements šeit ir svaigums – nevienā citā vietā nebūs tik svaigas kafijas kā kafijas grauzdētavā. Un kafijas pupiņu svaigums ir īpaši būtisks, runājot par kvalitāti. Ja kafija nav svaiga, pat patiesi labi grauzdējumi zaudēs smaržu un savas labās garšas īpašības. Ja jums tuvumā nav nevienas kafijas grauzdētavas, jūs vienmēr to varat atrast internetā un pasūtīt no turienes.

Atsaucoties uz Border Magazine, patērētāju tēriņi (gan tiešsaistē, gan klātienē) ir ievērojami palielinājušies, pateicoties jaunajai idejai par augstākās klases kafijas pieejamību. Lielākajai daļai kafijas grauzdētāju ir tiešsaistes platforma, nemaz nerunājot par tādiem milžiem kā Amazon, kas pārdod kafiju tiešsaistē. Ja pērkat no kafijas grauzdētājiem tiešsaistē, vairums kafiju jums piegādās dažas dienas pēc grauzdēšanas, nodrošinot kafijas svaigumu bez jebkādām pūlēm.

Vēl viens populārs risinājums ir kafijas abonēšana no grauzdētavas, tādā veidā jūsu svaigās kafijas piegādes notiks pēc iepriekšējā grafika, un kafija vienmēr tiks piegādāta līdz jūsu durvīm. Turklāt CNN apgalvo, ka šāda abonēšanas opcija augstas klases pupiņām sāka uzplaukt tieši, sākoties karantīnas ierobežojumiem. Nobeigumā, ja jums tik un tā kādreiz rodas kārdinājums iegādāties kafiju lielveikalā – padomājiet vēlreiz, jo viņi parasti pārdod zemākas kvalitātes kafijas pupiņas, kas tiek grauzdētas ilgu laiku iepriekš un kam ir ilgs derīguma termiņš.

Kam būtu jāpievērš uzmanība, iegādājoties veselas kafijas pupiņas?

Pastāv būtiska informācija par kafiju, ko jums būtu jāvar atrast uz iepakojuma vai produkta aprakstā, lai palīdzētu jums izdarīt izvēli. Faktiski jums vajadzētu atvērt plaši acis un uzmanīgi aplūkot kafijas iepakojumu, lai atrastu šo būtisko informāciju. Iegādājoties kafiju, ņemiet vērā sekojošas lietas.

No kurienes ir kafijas pupiņas?

Kafijas izcelsme atklās, kādas garšas un aromātus varat sagaidīt. Tas var būt arī interesants veids, kā uzzināt vairāk par to, ko jūs dzerat. Ja uz iepakojuma ir arī norādīts reģions vai konkrētā saimniecība – vēl jo labāk. Turklāt spēja izsekot kafiju līdz pat tās audzētājam atklās kafijas ētiskos aspektus un apstākļus, kādos jūsu kafijas pupiņas ir audzētas.

Grauzdēšanas nianses

Tas ir galvenais garšas veidošanās elements. Grauzdēšanas nianses var arī diktēt kafijas pagatavošanas metodi, jo vieglāk grauzdētai kafijai vajadzētu dot priekšroku pagatavošanai tasītē ar pārliešanas metodi, savukārt tumšākus grauzdējumus parasti izmanto espresso pagatavošanai. Pastāv arī dažas citas grauzdēšanas pakāpes, kuras ir vērts izpētīt.

Grauzdēšanas datums

Tas ir paredzēts svaiguma noteikšanai. Ja kafijai, ko izvēlējāties, uz iepakojuma nav norādīts grauzdēšanas datums – lieciet to atpakaļ plauktā. Noteikums saistībā ar grauzdēšanas datumu ir pavisam vienkāršs: meklējiet pēc iespējas svaigāku. Lielākā daļa kafijas ekspertu ir vienisprātis, ka pupiņu kafija saglabā savu svaigumu no vienas nedēļas līdz mēnesim pēc grauzdēšanas.

Kafija no viena noteikta ģeogrāfiskā apgabala

Iegūta no viena ražotāja, ražas vai reģiona, kafija bieži vien ir augstākas kvalitātes nekā maisījumi. Viegli izsekojama, specifiska, unikāla garša, kas nav sajaukta ar neko citu. Daudzi kafijas pircēji dod priekšroku kafijai no viena noteikta ģeogrāfiskā apgabala tikai tāpēc, ka ir vieglāk noteikt šim reģionam vai konkrētajai saimniecībai raksturīgās garšas īpašības. Vai tad maisījumi ir slikti, jūs jautāsiet?

Nē, nekādā gadījumā, patiesībā daudzos grauzdējumos tiek sajauktas dažādas kafijas pupiņas, lai iegūtu īpašus produktus – pupiņu, kas sniedz piesātinātu garšu, sajaukšana kopā ar izteikti saldas garšas pupiņām var radīt lielisku kafiju, kas ir brīnišķīga pati par sevi vai kopā ar pienu. Neskatoties uz to, daži ražotāji izvēlas sajaukt kafijas pupiņas un veidot maisījumus, lai paslēptu to nepilnības, tāpēc esiet piesardzīgi un izvēlieties kafijas pupiņu maisījumu no respektabla grauzdētāja.

Specializētā kafija

Specializētā kafija ir visaugstākās pieejamās kafijas kvalitātes jēdziens, parasti SCA (Specializētās kafijas asociācija) kafijas vērtēšanas skalā (no 100 punktiem) piešķir 80 vai vairāk punktus. Kafijas eksperti vērtē kafiju degustācijas laikā, viņi novērtē gan vizuālās, gan garšas īpašības, lai izvēlētos tikai pašas izcilākās kafijas, kas pēc tam tiek marķētas kā specializētās kafijas.

Godīgās tirdzniecības kafija

Godīgās tirdzniecības kafija ir audzēta un ražota atbilstoši sertificētiem standartiem, kas tiek ievēroti visā kafijas tīklā – sākot no ražotājiem līdz organizācijām, patērētājiem un uzņēmumiem. Šie standarti palīdz nodrošināt ilgtspējīgus ienākumus lauksaimniekiem un darbiniekiem, kas audzē un novāc kafiju, tie arī samazina negatīvo ietekmi uz vidi, kurā kafija tiek audzēta. Bet vai tas ietekmē kafijas garšu?

Varētu šķist, ka neietekmē, tomēr, ja lauksaimniekiem maksā tik daudz, cik viņi ir pelnījuši, viņi nemeklēs veidus, kā kafijas partijā paslēpt dažas sliktas kvalitātes pupiņas. Tā vietā viņi var koncentrēties uz visaugstākā līmeņa produkta piegādi un saņemt par to samaksu, ko ir godīgi pelnījuši.

Tāpēc, pirms dodaties meklēt kvalitatīvu kafiju, atcerieties, pēc kā jālūkojas uz iepakojuma, un tas jums palīdzēs atrast labāko produktu. Neaizmirstiet arī padomāt par to, ko vēlaties no savas kafijas dzeršanas pieredzes, kādas garšas vēlaties izbaudīt, un tieši tas būs jūsu labākais ceļvedis. Konsultējieties ar kafijas grauzdētājiem vai ekspertiem specializētajos kafijas veikalos, izpētiet dažādas šķirnes un grauzdējumus, un jūs drīz iemācīsieties atšķirt labas kvalitātes produktu no sliktas. Tas vien prasa degustāciju un mācīšanos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment