Kā pasargāt sevi no jauniem krāpnieku trikiem? Atbild drošības speciālisti

Drošības eksperti pastāstīja, no kādām krāpnieciskām shēmām un interneta krāpniekiem šodien vajadzētu uzmanīties un kā pasargāt savu naudu.

 

VPN un datu šifrēšanas pakalpojumi

Lai nodrošinātu savu privātumu internetā, lietotāji arvien vairāk pievēršas VPN pakalpojumiem. Taču šādu pakalpojumu, īpaši bezmaksas versiju, izmantošana rada zināmus riskus.

Viens no riskiem ir lietotāju datu “noplūde”. Tie var būt akreditācijas dati, IP un mājas adreses, dati par viedtālruņu modeļiem un ierīču identifikatori. Dati var nonākt hakeru rokās vai surogātpasta pakalpojumu datu bāzēs.

Lasi arī: 5 zodiaka zīmes, kurām 2022. gada jūnijā uzsmaidīs veiksme un jaunas iespējas

Ja joprojām nolemjat izmantot VPN, neuzticieties mazpazīstamiem uzņēmumiem un pakalpojumiem, kas izgatavoti “kaktu kantoros”. Pirms pakalpojuma instalēšanas izpētiet visu pieejamo informāciju par pakalpojumu.

 

Viltus ziņas

Tagad sociālajos tīklos izplatās daudz viltojumu – neuzticama un nepārbaudīta informācija.

Noteikti vēlreiz pārbaudiet visas nozīmīgas ziņas, īpaši šokējošas, vismaz trīs likumīgus avotus – piemēram, ziņu aģentūrās vai organizācijas oficiālajā tīmekļa vietnē.

Pievērsiet uzmanību pašam tekstam – kliedzoši virsraksti, pārmērīgas emocijas un drukas kļūdas tekstā var liecināt par neprecīzu informāciju.

 

Telefona krāpnieki

Turpinot viltojumu tēmu. Šeit ir viena no shēmām, kas ir aktuāla šodien: viņi zvana banku klientiem un biedē tos ar to, ka drīzumā naudu no viņu kontiem nevarēs izņemt. Uzdodas par drošības speciālistiem utt.

Atcerieties uzvedības noteikumus ar telefonkrāpnieku.

Ja saņemat zvanu no nezināma numura, kas apgalvo, ka ir no bankas, nekavējoties pārtrauciet runāt.

Jums var tikt prasīts kartes numurs, derīguma termiņš, trīsciparu kods aizmugurē vai SMS kods. Vai arī viņi var vienkārši lūgt anulēt aizdevuma pieteikumu, nospiežot pogu.

Banku pārstāvji nekad neuztrauc klientus ar šādiem jautājumiem. Lai pārliecinātos, ka ar naudu viss ir kārtībā, varat pats sazināties ar banku pa tālruni vai atbalsta čatā.

Nākotnē jums vajadzētu saglabāt savu bankas tālruņa numuru, iestatīt surogātpasta zvanu bloķētāju un nereklamēt savu numuru internetā.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment