Kā viegli palielināt testosterona daudzumu

Lai pārliecinātos pats, veic mitro testu: nākošreiz izkāpjot no duša tā vietā, lai sniegtos pēc dvieļa, vienkārši nostājies taisni. Tagad paskaties uz leju: ja tu redzi savu mantību, tad apsveicu, bet ja lielais vēders aizsedz skatu, tad zini, ka testosterona līmenis nav ne tuvu vēlamajam.

Vēdera tauki, mans draugs, ir testosterona dzinējs. Un tas tevi slepeni pārvērš skuķī.

Liekie kilogrami vīrieti padara neformīgu un, ja ļoti neveicas, tad rodas arī vīriešu krūtis, ko apbrīnot spoguļa priekšā. Bet tas nav viss. Liekie tauki satur aromātāzes, enzīmus, kuri pārveido testosteronu par estrogēnu, seksa hormons, kas izdalās sieviešu organismā. Papildus estrogēna plūšanu ķermenī palēlina testosterona producēšanu. Un jo mazāk tavs ķermenis ražo testosteronu, jo vairāk tas producē taukus uz vēdera, kas stimulē estrogēna veidošanos. Šis ir nepatīkams, nevīrišķīgs aplis- apvienība, kurā tu nevēlies uzturēties.

Alusvēders citiem varētu šķist kā dramatiska (pat nepievilcīga) zīme par vīrišķību, pētot 1822 cilvēkus Anglijas pētniecības institūtā (NERI) apstiprinājās, ka vidukļa apkārtmērs ir vienīgais spēcīgais ziņotājs par zemu testosterona līmeni. Tas ir precīzāks pat par vecuma vai vispārējas veselības signāliem. Pētījumi arī atklājuši, ka koncentrēta tauku līmeņa pieaugšana ap diafragmu liecina, ka ir androgēna deficīts jeb AD. Tas izpaužas kā zems libido, erekcijas disfunkcija, osteoporoze, nomākts garastāvoklis, letarģija un pazemināts fiziskais sniegums. Balstoties uz Masačūsetsas vīriešu novecošanas pētījumiem (Massachusetts Male Aging Study) AD ir izplatīts Amerikāņu vidū starp 40 līdz 79 gadiem aptuveni 8% ir AD.
Bloķē testosterona izzušanu

Protams, tu zaudē daļu testosteronu novecojot, bet pieņemšanās svarā spēj paātrināt šo procesu. Kad pētījumos tika novēroti vīrieši vecumā starp 40 un 79 gadiem 9 gadu garumā, tika atklāts, ka vīrieši, kuri pieņēmās svarā jeb aptaukojās, piedzīvoja straujāku testosterona kritumu, nekā tie, kuri spēja saglabāt svaru nemainīgu. Tievāki vīrieši var pat būt vīrišķīgāki.

Vēl viens iemesls, lai uzkrātu testosteronu: Hormoni var mazināt iespēju zaudēt muskuļu masu, gadiem ritot. Paļaujoties uz pētījumiem Džena Maijersa, cilvēku uztura pētījuma centrā par novecošanu Taftas universitātē, muskuļu masa sāk pazust par apmēram 1 procentu katru gadu pēc 30. Tas var nozīmēt, ka apmēram trešdaļa kilograma katru gadu. Bet 4 ½ gadu laikā Kaisers Permanents izpētīja, ka vīrieši ar augstāku testosterona līmeni  zaudēja mazāk muskuļu masas, kā tie, kuru līmenis bija zemāks.

Skaties, kā izžūst tas muskulis, jo arī savu ieguldījumu sniedz ar vecumu saistītais metabolistiskais palēninājums, kas var sākt polsterēt tavu ķermeni katru gadu pievienojot pa kilogramam. Šādu metabolistisku pārveidošanu ne visi vīrieši paredz tuvojamies. Pat ja tu saglabā savu svaru nemainīgu gadu gaitā, tu vienalga vari teikt ardievas tam ko vēlies saglabāt (muskuļiem) un sasveicināties ar nevēlamo (taukiem). Šī liktenīgā apmaiņa var samazināt testosterona līmeni arī turpmāk.

Bet ir arī labas ziņas: Tu vari pavērst visu otrādi, zaudējot svaru palielināt testosterona daudzumu, īpaši tas attiecas uz atvadīšanos no alus vēdera. Stimulē testosterona producēšanu ar šādu pieeju.

Svaru celšana, mazāk skriešanas

Palielinātas pretestības vingrojumi palielina testosterona lādiņu. Paliec pie svaru cilāšanas – tās palīdzēs attīstīt daudz muskuļu grupas, ierobežo pauzes starp uzdevumiem un pieturies pie minimāliem kardio treniņiem. Šāda pieeja stimulē ķermenī hormonu veidošanos, kas palīdz ātrāk iegūt lielus muskuļus, saka Džošs Braijants. Tas palīdz arī strauji uzņemt glikoigēna rezerves, tavs ķermenis enerģijas ieguvei sadedzina vairāk kaloriju.

Ardievu, vīriešu krūtis!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment