Kā vingrojumi maina Tava ķermeņa ķīmiju?

Svara zudums un cukura līmeņa kontrole asinīs ir galvenie ieguvumi, bet ir arī vēl kāds iemesls par kuru zina tikai retais- kad tu kusties, tavi muskuļi izdala hormonus. Šeit ir uzskaitīti trīs hormoni, kuri izdalās ikreiz, kad tu svīsti.

Hormons irisīns.

Kas tas ir: Treniņu laikā tas izdalās un iekļūst tavā asinsritē un cirkulē caur tavu  ķermeni. Tādēļ tas tiek dēvēts par „treniņu hormonu”.

Kā tas darbojas: Nesenā pētijumā atklājās, ka irisīns pārprogrammē tauku šūnas, lai tās dedzinātu enerģiju nevis to uzglabātu, kas izskaidro, kādēļ trenēšanās paātrina tavu vielmaiņu un palīdz saglabāt slaidu vidukli. Vēl vienā nesen veiktā pētījumā Lielbritānijā, atklājās ka cilvēkiem ar augstāku irisīna līmeni ir lielāka iespējamība, ka viņiem būs garākas telomeres, tās ir beigu hromosomas, kas padara cilvēku jaunāku.

Kā gūt pēc iespējas lielāku labumu: koncentrējies uz lielām muskuļu grupām, jo tās satur vairākas atsevišķas muskuļu šūnas.

Hormons: Testosterons

Kas tas ir: Galvenais vīriešu seksualitātes hormons, kas izdalās sēkliniekos un veicina dzimumtieksmi, kā arī matu, kaulu un muskuļu augšanu.

Kā tas darbojas: Testosterona līmenis pieaug pēc treniņa, 15 minūšu līdz pat stundas laikā atkarībā no vecuma, fiziskās sagatavotības un treniņu intensitātes. Tavs ķermenis izmanto cirkulējošo testosteronu, lai veidotu muskuļu masu. Zems testosterona līmenis var veicināt sirds slimības, to skaitā asins recekļu veidošanos un sirds ritma traucējumus, kā arī 2.tipa cukura diabētu un metabolo sindromu.

Kā iegūt pēc iespējas lielāku labumu: Sāciet ar aerobiku un pēc tam pievērsieties svariem. Saskaņā ar pētījumu, dalībniekiem kas sāka ar riteņbraukšanu un pēc tam izpildīja dažādus spēka vingrinājumus testosterona  līmenis sasniedza 41,4%. Puišiem kas trenējās apgrieztā secībā, testosterona līmenis sasniedza vien 3,3% pēc treniņa. Teorija: Spēka treniņi paceļ testosterona līmeni vairāk nekā kardio treniņi, ja tu sāc ar kardiotreniņiem un pabeidz ar spēka treniņiem, tad hormonu līmenis turpina stabili pieaugt visa treniņa laikā un pēc tā. Ja tu trenējies apgrieztā kārtībā,tad tas var nokrist atpakaļ kamēr tu mokies uz skrejceliņa.

Hormons:Peptīds YY

Kas tas ir: Hormons,kas izdalās zarnās un iedarbojas uz smadzenēm, lai samazinātu apetīti un palielinātu sāta sajūtu.

Kā tas darbojas: Pētniekiem vēl pagaidām nav īsti skaidrs kā tas darbojas, treniņi palielina peptīda YY izdalīšanos, kas var samazināt tavu apetīti pēc treniņa. Tas ir vēl viens solis pareizajā virzienā- nesenā ziņojumā, kas publicēts žurnālā  American Journal of Public Health atklājās, ka 18% no nāves gadījumiem ASV  iemesls ir tieši aptaukošanās.

Kā gūt pēc iespējas lielāku labumu: Aerobikas treniņi peptīda YY līmeņa celšanā sniedz lielāku ieguvumu nekā spēka treniņi. Saskaņā ar žurnāla Appetite 2013 gada pētījumu, atklājās ka tādas kaulus noslogojošas aktivitātes, kā piemēram, lēkšana ar lecamauklu sniedz lielāku efektu peptīda YY līmeņa celšanā nekā kaulus nenoslogojošas aktivitātes, kā piemēram riteņbraukšana vai peldēšana.

Avots: menshealth.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment