“Kad ģimene tiek radīta caur gultu – tur nekas labs nevar sanākt”, psihologs M.Litvaks par mūsdienu pāru attiecībām

Pēc psihologu domām, daudzi cilvēki precas visnejēdzīgāko iemeslu dēļ, izņemot vienu patieso – lai veidotu ģimeni. Slavenais psihoterapeits un daudzu grāmatu autors Mihails Litvaks izstāstīja par to, kam izdosies izveidot laimīgu ģimeni, bet kam nāksies papildināt šķiršanās statistikas rezultātus.

Kādā intervijā jūs teicāt, ka būtībā laimīgu ģimeņu nav…

Ir. Bet tādu ir maz. Es pats esmu pētījis ģimenes. No 11 tūkstoš ģimenēm 3 izrādījās laimīgas. Bet, kas ir pats galvenais – tikai laimīgas ģimenes ir normālas. Pārējās – tā ir patoloģija, divu nelaimīgu cilvēku kopdzīve.

Tā ir tikai mūsu tautiešu īpatnība?

Kāpēc? Vienā vai citādā ziņā, patoloģijas ir visur.

Kāpēc ir tik daudz šķiršanās? Cilvēki kļūdās dzīvesbiedra izvēlē?

Tas notiek tāpēc, ka cilvēki ir slikti audzināti. Viņiem nav iemācīts domāt, viņiem nav iemācīts izvēlēties sev vīru vai sievu. Mēs veicām aptauju – kurš no mīlestības apliecinājumiem jums patīk visvairāk. Tika piedāvāti tādi varianti: “Es nevaru bez tevis dzīvot”, “Es tev nekad nenodarīšu pāri”, “Ritināsim kopā šo dzīves kamolu?”. Tad nu lūk, 75 % sievietes izvēlējās apgalvojumu “Es nevaru bez tevis dzīvot”. Vai tiešām nav iespējams sadzirdēt, ka tāds apgalvojums ir raksturīgs vīrietim-bērnam vai alkoholiķim? Bet patiess mīlestības apgalvojums “Ritināsim kopā šo dzīves kamolu” neiepatikās nevienam.

Lasi vēl: Kāpēc brīvas sievietes tik bieži iekāro precētus nevis brīvus vīriešus? Atklāj N.Kuzmina, psiholoģe

Pāršķir lapu, lai lasītu tālāk!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment