Kāds labums veselībai no kvalitatīva miega?

Ja ir labi gulēšanas ieradumi, tad ir vieglāk uzturēt veselīgu dzīvesveidu, it īpaši tas attiecināms uz smēķēšanu, alkohola lietošanu un fiziskām aktivitātēm saskaņā ar jauno pētījumu.

Zinātnieki pētīja 37508 somu pieaugušos, kuri piedalījās vismaz trijos sekojošo 4 gadu termiņa cilvēku grupas pētījuma posmos, ļaujot pētniekiem redzēt, kā miega ieradumi ietekmē viņu ķermeņus ilgākā laika posmā.  

„Šis pētījums uzrāda, ka miegs ietekmē mūsu spēju uzturēt veselīgu dzīvesveidu, un, kad miegs pasliktinās, pastāv lielāka iespēja, ka mēs ieviešam neveselīgo savā ikdienā,” teica Alise Džessija Klarka no Kopenhāgenas universitātes Sabiedrības veselības fakultātes paziņojumā presei. „Labākas zināšanas par miega nozīmīgumu ne tikai bioloģisko vajadzību ziņā, bet arī tādā ziņā, ka tas ļauj pieņemt labākus dzīvesveida lēmumus, varētu cilvēkiem ļaut pieņemt zinošākus lēmumus par to, ko izvirzīt par prioritāti nakts pavadīšanas jautājumā – atbildēt uz darba e-pastiem, sērfot pa sociālajiem tīkliem vai doties gulēt un nodrošināt sev pilnvērtīgu naktsmieru.”

Pētījumā tika aplūkoti gulētāji ar netraucētu miegu četru gadu garumā, turpinot sekot viņu gaitām, uzsākoties traucētam miegam. Pētnieki novēroja tādu modeli, sakarā ar kuru sākotnēji fiziski aktīvie cilvēki samazināja fizisko aktivitāšu apjomu pēc miega traucējumu uzsākšanās, kā arī cilvēki, kuri pirms tam nepatērēja alkoholu, pēc miega traucējumu sākšanās vairāk nosliecās uz tā lietošanu. Pētnieki atzīmē to, ka cilvēki ar labākiem miega ieradumiem biežāk atmeta smēķēšanu (ja sākotnēji viņi bija smēķētāji), viņiem bija zemāks risks patērēt alkoholu, viņi bija fiziski daudz aktīvāki un viņiem bija mazāka iespēja iegūt lieko svaru.

Pētnieki vēlāk sekoja līdzi cilvēkiem ar sliktākiem miega ieradumiem papildu četrus gadus, lai noteiktu to, vai cilvēkiem, kuru miega traucējumi gadu laikā pasliktinājās, bija lielāka nosliece uz fizisku pasivitāti un liekā svara problēmām, atklājot vispārīgi to, ka miega kvalitāte palielināja risku ieviest savā ikdienā neveselīgus ieradumus.

Avots: upi. com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment