Kamermūzikas koncerta “Ķeniņš un vēstules” programmā būs pirmatskaņojumi un reti atskaņoti skaņdarbi

Otrdien, 27.augustā, koncertzāles “Lielais Dzintars” kamerzālē Kanādas latviešu komponistam Tālivaldim Ķeniņam veltītu koncertprogrammu “Ķeniņš un vēstules” atskaņos izcilas kamermūziķes – flautiste Liene Denisjuka-Straupe, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un pianiste Agnese Egliņa. Starp skaņdarbiem lasot Ķeniņa vēstuļu fragmentus, pasākumā piedalīsies arī mūzikas pētnieks Dāvis Eņģelis.

Programma veidota, balstoties un iedvesmojoties no Tālivalža Ķeniņa vēstulēm. Tā, piemēram, kādā no vēstulēm viņš piemin arī darbu “Concertante”, kas būs koncerta centrālais skaņdarbs.

“Cik var nojaust, “Concertante” ir tapis komponistam esot mierīgā dzīves posmā. Šajā vēstulē viņš faktiski ļoti daudz runā par Kanādā valdošajiem laika apstākļiem, vēstules noslēgumā pieminot, ka strādā pie šī darba – flautai un klavierēm. Komponists paudis, ka ļoti vēlas, lai tieši latvieši šo darbu izpildītu, tomēr pirmais cilvēks, kam ir veltīts šis darbs, ir kanādiešu flautists Roberts Aitkens, “ stāsta flautiste Liene Denisjuka-Straupe.

Mūziķe atklāj Tālivalža Ķeniņa rokrakstam raksturīgo: “Ķeniņš bija apveltīts ar humora izjūtu un mēdza pats par sevi ļauni pajokot, ka viņam neesot nekāda lielā talanta. Ķeniņa prasmes bija profesionālas – viņš ļoti labi prata komunicēt ar cilvēkiem. Sarunājoties ar kolēģiem, rūpīgi izzināja dažādu mūzikas instrumentu iespējas un ņēma tās vērā komponējot. Līdz ar to viņa rokraksts ir ļoti inteliģents un profesionāls, un es kā flautiste, tāpat kā citi instrumentālisti, spēlējot Ķeniņa rakstītos darbus, jūtamies ļoti labi.”

Programmā “Ķeniņš un vēstules” iekļauti četri jaundarbi – Džons Luters Adamss “Putnu dziesmas”, Džeisons De Kristofaro “Trio”, Garets Fārs “Ziedošā flauta”.

Vēstuļu sarakste ir arī komponista Neitana Dotrijadarba “Neparastā korespondence” vadmotīvs: “Darbs “Neparastā korespondence” sastāv no vairākiem kolāžas fragmentiņiem ar sekojošiem apakšvirsrakstiem. Pirmais – pastkartīte. Otrais – es dalos ar tevi. Trešais – man ir jātic, ka tu eksistē. Ceturtais – tu esi manas iztēles fragments. Piektais – vai tu esi mana ēna? Sestais – paralēlās pasaules.”

Programmā ir arī komponistes Annas Martas Burves kompozīcija “Ceriņš, zvaigzne un pelēkbrūnais putns”, kas iepriecinās ar tembrālo daudzkrāsainību. Koncertā tiks atskaņots arī Ķeniņa laikabiedra Helmera Pavasara un skolotāja Olivjē Mesiāna skaņdarbi – šī būs iespēja dzirdēt jauneklīgu Mesiānu pirms viņš bija pārcietis karu un ieslodzījumu, un iemantojis savu atpazīstamo rokrakstu.

Koncertprogramma “Ķeniņš un vēstules” 27. augustā plkst.19 izskanēs Liepājas koncertzāles “Lielais Dzintars” kamerzālē. Biļetes nopērkamas “Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā.

Liene Denisjuka-Straupe – flautiste. Absolvējusi JVLMA profesora Viļņa Strautiņa flautas klasi Rīgā un Gildholas Mūzikas un Drāmas augstskolas profesoru Iana Klārka, FilipasDeivisas un Stīvena Prestona flautas klases Londonā 2007. gadā. 2001. gadā Liene sāka strādāt Liepājas Simfoniskajā orķestrī un savu radošo darbību papildināja ar dalību dažādos kameransambļos, līdz beidzot nodibināja savu ansambli DuoSpectrumkopā ar pianisti Kristīni Paulu. Simfoniskā orķestra mūziķes prasmes Lienei bija iespēja izkopt arī slavenajos Londonas orķestros – Londonas Simfoniskajā orķestrī un Londonas Filharmonijas orķestrī. Kopš 2012. gada Lienes pamatdarba vieta ir orķestris “Rīga”. Kopš 2014. gada strādā par flautas spēles un metodikas pasniedzēju Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un kopš 2017. gada ir docētāja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Elīna Endzele- situminstrumentāliste. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas mūziķe, kā arī aktīvi darbojas kamermūzikā. No 2012. līdz 2014. gadam bijusi Liepājas Simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas koncertmeistare. Īpaša uzmanība veltīta darbībai Trio “Art-i-Shock”. Izglītība iegūta Rīgā, Berlīnē un Utrehtā (NL). Mūziķes sniegumu novērtējuši kritiķi gan Latvijā, gan ārvalstīs: 2008. gadā iegūta 2. vieta Starptautiskajā Timpānistu konkursā Parīzē. 2009. gadā ieguvusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Swedbank Gada balvu jaunajam mūziķim. Elīna Endzele tikusi nominēta Lielajai Mūzikas Balvai 2010 kategorijā „Par izcilu darbu ansamblī”, 2016. gadā nominēta kategorijā par izcilu sniegumu gada garumā ar trio “Art-i-Shock” un kategorijā „Gada koncerts” ar sitaminstrumentu ansambli “PerpetuumRitmico”, iegūta Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva “Zelta Mikrofons” par albumu “Trio Art-i-Shock” kategorijā “2018.gada akadēmiskās mūzikas albums” .

Agnese Egliņa – pianiste. Viņas personībā dinamiski apvienojas solistes un kamermūziķes talants. Viņas skatuves priekšnesumu raksturo drosmīga temperamenta dzirksts un sievišķīgi smalka iejūtība. Viņa vienlīdz spoži iejūtas solistes, koncertmeistares vai kameransambļa dalībnieces ampluā un prot strauji apvienot sava talanta šķautnes. Pazīst humoru kā domu ķīmiju un mākslas katarsi kā radošu atklāsmi.

Dāvis Eņģelis – muzikologs, mūzikas kritiķis. Veido raidījumu raidījumus programmā LR3 „Klasika” un publikācijas žurnālā „Mūzikas saule”, rakstījis mūzikas albumu un koncertu apskatus un kritikas interneta portāliem.

Koncertu organizē “Biedrība HI”

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment