Tavi gēni nosaka to, cik jūtīgs tu esi pret rūgtu garšu.
Ja lapu kāpostu garša šķiet tev pārlieku izteikta, tad, visticamāk, tu izjūti riebumu pret kāpostu glikozinolātu – sīvu glikozes, aminoskābju un sēra sastāvdaļām, kas aizsargā mūs no vēža un paaugstināta asinsspiediena.
“Lai padarītu garšu ne tik sīvu, izšķir trio. Vāri zaļumus tik ilgi, kamēr virtuvē sāk smirdēt,” apgalvo Kornelas garšu eksperts Galvins Saks, Ph.D.
Glikoze paliks lapās, bet sēra savienojumi iztvaikos.
“Tiklīdz tu sajūti aso sēra smaku, zini, ka rūgtums iztvaiko” apgavo Saks. “Jo ilgāk tu vāri lapu kāpostus, jo vairāk tu degradē glikozinolātu.”
Kā pagatavot lapu kāpostus
Pamēģini Tonija Kontes, picu restorāna īpašnieka Gaitersburgā, Merilendā, recepti lapu kāpostu pagatavošanai: apvāri lapas ūdenī, kurā pievienota šķipsniņa sāls un cukura. Tad ātri pārliec lapas ledaina ūdens peldē, lai tās paliktu stingras.
Kad esi gatavs ēšanai, apsildi lapas pannā vai kastrolī un pievieno tās picai vai brokastu sviestmaizēm un izbaudi to, ka tu beidzot ēd kā pieaugušais.
Avots: menshealth.com
Tevi noteikti interesēs
- Rozes, lilijas vai saulespuķes: noskaidro savas dvēseles liktenīgo ziedu saskaņā ar savu dzimšanas dienu
- Īpašnieks, izliekoties par parastu viesi, ieradās savā kafejnīcā: stāstu, kāds bija viņa nolūks
- Rīdzinieks pārcēlās uz nomaļu, sen aizmirstu ciematiņu Latvijas dziļākajos laukos un pamatīgi to nožēloja: stāstu kāpēc
- “Lāci no cūkas vairs neatšķir!”: piektdien Ogres novadā manīts brūnais lācis, tomēr šī “tikšanās” beigusies nelāgi
- Mans kaimiņš, kurš gadiem ilgi mani atbalstīja, aiz sevis atstāja noslēpumu, ko atklāju tikai pēc viņa aiziešanas
- Es piecus gadus tirgoju preces ceļmalā par centiem, līdz pie manis piebrauca liels melns džips un deva man vienu padomu






