Tavi gēni nosaka to, cik jūtīgs tu esi pret rūgtu garšu.
Ja lapu kāpostu garša šķiet tev pārlieku izteikta, tad, visticamāk, tu izjūti riebumu pret kāpostu glikozinolātu – sīvu glikozes, aminoskābju un sēra sastāvdaļām, kas aizsargā mūs no vēža un paaugstināta asinsspiediena.
“Lai padarītu garšu ne tik sīvu, izšķir trio. Vāri zaļumus tik ilgi, kamēr virtuvē sāk smirdēt,” apgalvo Kornelas garšu eksperts Galvins Saks, Ph.D.
Glikoze paliks lapās, bet sēra savienojumi iztvaikos.
“Tiklīdz tu sajūti aso sēra smaku, zini, ka rūgtums iztvaiko” apgavo Saks. “Jo ilgāk tu vāri lapu kāpostus, jo vairāk tu degradē glikozinolātu.”
Kā pagatavot lapu kāpostus
Pamēģini Tonija Kontes, picu restorāna īpašnieka Gaitersburgā, Merilendā, recepti lapu kāpostu pagatavošanai: apvāri lapas ūdenī, kurā pievienota šķipsniņa sāls un cukura. Tad ātri pārliec lapas ledaina ūdens peldē, lai tās paliktu stingras.
Kad esi gatavs ēšanai, apsildi lapas pannā vai kastrolī un pievieno tās picai vai brokastu sviestmaizēm un izbaudi to, ka tu beidzot ēd kā pieaugušais.
Avots: menshealth.com