Kāpēc gailenēs nekad nav tārpu un kāpēc šis fakts ir tik svarīgs cilvēkiem

Fakts ir tāds, ka šī sēne nesatur toksīnus, kas biedē helmintus, bet gan polisaharīdu D-mannozi. Šī viela, ko sauc arī par hitinmannozi (vai hinomannozi), bloķē tārpu nervu sistēmu, tāpat kā toksiskas vielas.

Vielas iedarbība attiecas ne tikai uz pieaugušajiem, bet arī uz to kāpuriem. Bet kā jau rakstījām – NE UZ CILVĒKIEM!

Lasi vēl: “Lauvas ir savtīgas, Vēži ir gļēvi, un Vērsis…” Rūgta patiesība par katru zvaigžņu zīmi

Tieši šī gaileņu īpašība ir padarījusi tās par lielisku dabisku līdzekli pret tārpiem un citiem helmintiem. Daudzas labi zināmas zāles, tostarp Dekaris, Pyrantel, Helmintox, ir izstrādātas, pamatojoties uz sēņu polisaharīdiem. Bet dabiski, ka papildus dabiskajām vielām tie satur arī ķīmiskas vielas.

Tas ir interesanti. Daudzām sēnēm ir arī iespēja ražot hitinmannozi, atbaidot kukaiņus. Bet šādos daudzumos tas ir atrodams tikai šajā formā.

3 zvaigžņu zīmes, kuras 2024. gada vasarā piedzīvos labu karmu

Dažās gailenēs joprojām ir kukaiņi, taču tie noteikti nav tārpi. Dažas vaboles, kurām ir blīvs hitīna apvalks un kas ir aizsargātas pret šo polisaharīdu, var ēst sēnes un dēt kāpurus. Piemēram, stiepļu tārpi mīl šo sēni.

Lasi vēl: Vecmāmiņas “dzīvais ūdens” ir labākais mēslojums istabas augiem (un ne tikai)! Ziedi pateiks “paldies” (padalīšos ar recepti)

Bet arī šajā gadījumā nevajadzētu mērcēt gailenes – kukainis sēņojot pats atstāj augļķermeni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment