Kāpēc graudaugu putra ir bīstama: cik ļoti es iepriekš kļūdījos!

Graudaugi veido gandrīz pusi no mūsu ēdienkartes. Bet daži no tiem ir ļoti bīstami gan figūrai, gan veselībai. Vai tā ir taisnība, ka mieži ir nevēlami vīriešiem, un manna izraisa rahītu zīdaiņiem? Vai auzu pārslas ir piemērotas brokastīm? Mēģināsim to noskaidrot!

Visu graudaugu kopīgs trūkums ir lielais cietes saturs, kas gremošanas sistēmā pārvēršas saldā glikozē. Lai atdalītu visus produktus atkarībā no tā, kā tie palielina cukuru, ārsti nāca klajā ar īpašu rādītāju – GI (glikēmiskais indekss). Šim rādītājam kaitīgākais produkts ir glikozes sīrups, tā maksimālais indekss ir 100.

Viss ēdamais, atkarībā no GI, ir sadalīts trīs grupās: kaitīgajiem produktiem indekss ir virs 70 (tos jālieto pēc iespējas mazāk), mēreniem GI produktiem – no 56 līdz 69, bet labiem – mazāk nekā 55. Pat labākie graudaugi – auzu pārslas, griķi un garengraudu rīsi patiesībā ir uz robežas starp veselīgu un mērenu pārtiku. Un tas nozīmē, ka nevajadzētu tos pārēsties.

Cik veselīgas ir putras

Auzu pārslu putra

Ieguvums. Auzu pārslas ir čempions starp graudaugiem alumīnija, bora un dzelzs satura ziņā. Satur B vitamīnus, biotīnu, šķiedrvielas. Olbaltumvielu satura ziņā tās ir otrajā vietā aiz prosas un griķiem. Ar glikēmisko indeksu 55 tās atrodas aptuveni graudaugu reitinga vidū.

Auzu pārslas satur dabiskos antioksidantus, kas paaugstina organisma izturību pret negatīvām vides ietekmēm. Auzās esošais kalcijs un fosfors ir nepieciešami cilvēka skeleta sistēmas attīstībai, un liels dzelzs daudzums padara auzu pārslas par veselīgu pārtiku anēmijas profilaksei.

Kaitējums. Auzu pārslas satur fitīnskābi – vielu, kas aizkavē kalcija uzsūkšanos zarnās. Turklāt fitīnskābe ne tikai novērš kalcija uzsūkšanos organismā, bet arī izskalo no mūsu kauliem nepieciešamo mikroelementu.

Prosas putra

Ieguvums. Rekordists starp graudaugiem magnija un B vitamīnu klātbūtnes ziņā. Prosa tiek uzskatīta par vienu no vismazāk alergēniskiem graudiem. Tas ļoti viegli uzsūcas organismā, tāpēc piemērots pat cilvēkiem ar jutīgām zarnām.

Olbaltumvielu satura ziņā prosa ir pārāka par rīsiem un miežiem, bet tauku satura ziņā tā ir otrajā vietā aiz auzu pārslām. Glikēmiskais indekss, tāpat kā auzu pārslām, ir vidējs. Prosas putra labvēlīgi ietekmē organismu pie aterosklerozes, cukura diabēta un aknu slimībām. Tā ir nenovērtējama cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt svaru, jo novērš tauku nogulsnēšanos organismā un veiksmīgi izvada jau uzkrātos taukus.

Kaitējums. Prosa satur vielas, kas palielina gāzu veidošanos, tāpēc cilvēkiem ar problemātiskām zarnām prosu labāk izslēgt no uztura. Prosā biežāk nekā citos graudaugos veidojas blaktis un tauriņi.

Manna

Ieguvums. Varbūt vispretrunīgākais no graudaugiem. Mannas putraimi ir divas trešdaļas cietes, un tās GI ir pārāk augsta. Manna ir nabadzīga ar vitamīniem un minerālvielām. Tai ir diezgan augsts olbaltumvielu saturs, bet tajā esošais lipekļa proteīns ir kaitīgs celiakijai, smagai iedzimtai slimībai.

Lasi arī: Arbūzu sezona jau sākusies un esmu iemarinējusi jau 15 burciņas ziemai! Satriecoša uzkoda

Manna ātri izvārās mīksta, labi uzsūcas, satur minimālu šķiedrvielu daudzumu (0,2%). Šķidrā manna ir iekļauta diētās, kas paredzētas kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumā un pēc kuņģa un zarnu operācijām.

Kaitējums. Dietologu neviennozīmīgā attieksme pret mannu ir saistīta ar gliadīna un fitīna klātbūtni tajā. Gliadīns ir lipeklis, kas var izraisīt zarnu bārkstiņu atmiršanu un palēnināt barības vielu uzsūkšanos. Tāpēc mannas putra nav piemērota kā papildbarība maziem bērniem, kā arī nav ieteicama lietošanai bērniem līdz 3 gadu vecumam.

Mannas putraimos saturošais fitīns saista kalcija sāļus un neļauj tiem iekļūt asinsritē. Izrādās, ka manna atņem kauliem kalciju. Tāpēc bērniem, kuri ir stipri baroti ar mannu, bieži attīstās rahīts. Arī citi graudaugi saista kalciju, bet mazākā mērā.

Miežu putra

Ieguvums. Miežiem ir viszemākais glikēmiskais indekss starp visām labībām – 20-30 vienības. Tie ir ļoti bagāti ar aminoskābēm. Satur daudz lizīna, kas ir iesaistīts kolagēna ražošanā, palīdz palēnināt grumbu parādīšanos un palīdz ilgāk saglabāt ādu gludu un elastīgu.

Lasi arī: Kāpēc nobriedušām dāmām katru vakaru pirms gulētiešanas jālieto kanēlis ar medu

Kaitējums. Miežu bīstamās īpašības ir saistītas ar lipekļa saturu tajos, tāpat kā mannas putraimi. Glutēns ir īpaši bīstams cilvēkiem ar ģenētisku nepanesību pret šo proteīnu.

Miežu putra arī izraisa pastiprinātu gāzu veidošanos, tāpēc cilvēkiem ar kuņģa-zarnu trakta slimībām un noslieci uz aizcietējumiem nevajadzētu to ļaunprātīgi izmantot. Fitoestrogēnu satura dēļ bieža miežu lietošana vīriešiem var izraisīt libido samazināšanos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment