Kāpēc patiesībā heks vienmēr tiek pārdots bez galvas? Tikai nesen uzzināju patieso iemeslu

Esi pamanījis, ka heks pārsvarā tiek tirgots bez galvas? Tam ir savs iemesls, kuru uzzināju tikai nesen. 

Heks ir salīdzinoši lēta un garšīga zivs ar augstu uzturvērtību, kas plaši pieprasīta daudzviet pasaulē, tostarp Latvijā. Šīs zivis ir sastopamas galvenokārt Ziemeļjūrā, Atlantijas okeānā un Vidusjūrā.

Hekss (zinātniskais nosaukums Merluccius merluccius), pazīstams arī kā Eiropas hekss, ir plēsīga zivs, kas pieder pie heksu dzimtas. Šīs zivis plaši sastopamas Atlantijas okeāna austrumu un Vidusjūras rietumu daļā, bet tās var atrast arī Melnajā jūrā un Ziemeļjūrā.

Hekss ir vidēji garš, spēcīgs ķermenis, kas tipiski sasniedz 30 līdz 100 cm garumu, bet daži indivīdi var izaugt pat līdz 140 cm. Tai ir garš, smailšķautņains galvas un mutes dizains, kas pielāgots, lai ķertu upuri, kuru veido galvenokārt citi mazāki jūras dzīvnieki, piemēram, zivis, krabji un kalmāri.

Heksa krāsojums ir adaptīvs – tā mugura parasti ir pelēka vai pelēkbrūna, kas pāriet gaišākā, gandrīz baltā vēdera zonā, ļaujot tai saplūst ar apkārtējo vidu, gan medījot, gan pasargājoties no plēsējiem. Tās lielās, izteiksmīgās acis palīdz lokalizēt laupījumu mazā apgaismojumā dziļajās ūdeņos, kur tā parasti pavada lielāko daļu laika.

 

Augsti vērtēta

Hekss ir komerciāli nozīmīga zivs, kas tiek plaši makšķerēta sava gaļas dēļ, kas ir balta, mīksta un ļoti augstu vērtēta par savu smalko tekstūru un maigo garšu. Tā ir populāra daudzās virtuvēs visā pasaulē, īpaši Eiropā, kur to bieži pasniedz ceptu, grilētu vai zupās.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Tomēr jāatzīmē, ka heksu populācijas daudzviet ir kritiski samazinājušās pēdējo desmitgažu laikā, jo intensīva zveja ir izraisījusi resursu izsīkumu. Daudzās jūras teritorijās ir ieviesti kvotas un zvejas ierobežojumi, lai palīdzētu atjaunot un uzturēt heksu populācijas veselīgu līmeni. Tāpēc ir svarīgi, lai patērētāji izvēlētos ilgtspējīgi iegūtu heksu, lai atbalstītu šo zivju ilgtermiņa saglabāšanu dabā.

Lasi arī: Daudzi ārvalstīs dusmīgi un pārsteigti par Dona tikšanu uz Eirovīzijas lielo finālu; “Latvijas tikšana ir neticamākais rezultāts”

Par veselīgāko tiek uzskatīta vārīta heka gaļa. Maziem bērniem bieži tiek dota tieši vārīta heka gaļa, kas ir pirmais zivju ēdiens viņu dzīvē. Heku var arī sautēt un cept gan pannā, gan cepeškrāsnī, tas izdodas sulīgs un garšīgs.

Kulinārijas eksperti augstu vērtē šo zivi tās maigās gaļas un nelielā kaulu skaita dēļ. Salīdzinot, piemēram, ar pollaku, heks ir vieglāk pagatavojams, sagriežams un mazāk sadalās sautējot un cepot.

Mana mamma bieži gatavo heka kotletes. Tik smeķīgi, ka pirkstiņus aplaizīsi! Garšo arī manam dēliņam.

Veikalos saldētu heku bieži pārdod šādos iepakojumos un glabā saldētavā.

 

Taču vairums pircēju heku ar galvu nekad nav redzējuši. Noskaidrosim, kāpēc tā!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment