Kāpēc mēslot upenes un jāņogas pēc ražas novākšanas

Upenes ir visnoderīgākā oga, kurai papildus brīnišķīgajai saldskābai garšai ir garš vērtīgo īpašību saraksts. Un, šogad savācot dāsnu smaržīgo ogu ražu, mēs visi vēlamies nākamgad iegūt ne mazāk. Un tāpēc upeņu kopšana pēc ražas novākšanas ir tik svarīga. Tieši tas pats attiecās arī uz jāņogām.

Atzarošana, laistīšana, augsnes irdināšana, mēslošana, aizsardzība pret slimībām un kaitēkļiem… Veicot jūlijā-augustā, visas šīs darbības ne tikai saglabāsiet augus veselus, bet tā būs atslēga uz bagātīgu ražu nākotnē.

Upeņu un jāņogu kopšana pēc ražas novākšanas

Atzarošana

Visu veidu upenes un jāņogas ir ieteicams apgriezt vēlā rudenī pēc lapu nokrišanas vai agrā pavasarī pirms pumpuru parādīšanās. Bet vissvarīgākā ir rudens apgriešana.

Tas ir saistīts ar faktu, ka pēc augļu ražas ogu krūmi bieži ir noplicināti un stipri sabiezējuši. Augu augšējos dzinumus var ietekmēt slimības un kaitēkļi. Galu galā dārznieki cenšas neapstrādāt krūmus ar nogatavojušām ogām ar ķimikālijām.

Tāpēc visi jaunie dzinumi jāsaīsina par 10–20 cm. Ar dārza griezēju vai zāģi jānogriež vecie, kas dod mazas ogas, kā arī slimos un bojātos zarus, kas skar zemi. Veselīgas upeņu lapas no nogrieztiem zariem var izmantot pašdarinātos konservos un marinādēs.

Upeņu un jāņogu ārstēšana no slimībām un kaitēkļiem

Pēc ražas novākšanas krūmi jāapstrādā ar Bordo maisījumu, izmantojot smidzinātāju. Lai to pagatavotu, 100 gramus kaļķa un 100 gramus vara sulfāta atšķaida 10 litros ūdens, līdz tie pilnībā izšķīst.

Tas iznīcinās vai neitralizēs sēnīšu infekciju patogēnus. Rudenī nekas neliedz iznīcināt kaitēkļus.

Tie, kas ir principiāli pret ķīmiju, kaitēkļu apkarošanai var izmantot Fitoferm biopreparātus. Īpaša uzmanība jāpievērš savlaicīgai izžuvušo zaru un kritušo lapu savākšanai un iznīcināšanai (vislabāk tos sadedzināt).

Augsnes atslābināšana

Ikgadējā jāņogu un upeņu kopšana pēc ražas novākšanas ietver arī augsnes atslābināšanu. Tas nozīmē, ka ap krūmu, jums vajadzēs uzrakt zemes slāni.

Kā alternatīvu jūs varat mulčēt līdz pusmetra rādiusā no krūma ar kūdru vai zāģu skaidām, kas sajauktas ar pelniem (un, kas izsijāti caur sietu). Tādējādi augsne ap krūmu būs brīva un mitra.

Jāņogu un upeņu mēslošana pēc ražas novākšanas

Pēc ražas novākšanas zem krūmiem jāievieto 5–6 kg organiskā mēslojuma (vistas kūtsmēsli, komposts, deviņvīru spēks).

Ļoti labi darbojas kālija sulfāta un superfosfāta (katrs ēdamkarote) maisījums, kā arī glāze koksnes pelnu, kas sajaukti ari spaini ūdens. Pietiks ar trim litriem uz krūmu.

Lasi arī: Pieredzējis zvejnieks lūdz nepieļaut apkaunojošas kļūdas sarkano zivju sālīšanā un dalās nevainojamā sālījuma receptē

Starp citu, rudenī nav vēlams lietot slāpekļa mēslojumu. Pretējā gadījumā jūs varat izraisīt jaunu dzinumu parādīšanos, kas novājinās krūmus un tie noteikti nomirs salnu laikā.

Alternatīva pastāvīgai mēslojuma izmantošanai var būt zaļmēslu stādīšana starp krūmiem (der zirņi, rapsis, lupīnas). Šie zaļie palīgi uzlabo augsnes struktūru, bagātinās to ar slāpekli, humusu un fosforu, kavēs nezāļu augšanu.

Rūpes par jāņogām un upenēm pēc ražas novākšanas ir pavisam vienkāršas. Bet, veicot visas aprakstītās procedūras vismaz vairākas reizes pēc kārtas, jūs iegūsit daudz bagātīgāku ražu, un ogas kļūs lielākas un garšīgākas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment