Pieredzējis zvejnieks lūdz nepieļaut apkaunojošas kļūdas sarkano zivju sālīšanā un dalās nevainojamā sālījuma receptē

Diez vai var atrast uzkodu, kas garšotu labāk par maigu, aromātisku un pikantu sālītu sarkano zivi. Gatavo sālīto zivju cenas šodien ir augstas, tāpēc daudzas saimnieces vēlas pašas iesālīt lasi, foreli vai tunzivi. To nav grūti izdarīt, jums vienkārši jāizvairās no kļūdām, kuras mēs apspriedīsim šajā rakstā.

Kā izvēlēties zivi

Kuras zivis izvēlēties, ir atkarīgs tikai no jūsu vēlmēm. Vislabāk sālīt zivis no treknāka laša un foreles.

Drošākais variants ir iegādāties veselas svaigas zivis. Tām jābūt ar spīdīgu ādu un caurspīdīgām acīm. Filejas gabaliņus var sasaldēt vairākas reizes, bet jāņem vērā, ka pēc atkausēšanas tie var sadalīties.

Nepērciet zivis, kas iepakotas vairākās plēves kārtās. Šajā formā jūs nevarēsiet redzēt zivs izskatu. Pērkot atdzesētu zivs fileju, nekautrējieties to pasmaržot. Zivīm nevajadzētu slikti smaržot.

Kādu sāli ņemt

Sāli labāk ņemt vienkāršāko, bez piedevām, ar lieliem graudiem. Vislabāk jūras vai akmens sāli. Jodēts sāls var izraisīt nepatīkamu zivju smaku, bet “Extra” sāls padarīs gatavo produktu cietu un pārāk sausu.

Proporcijas

Nepietiekams sāls padarīs zivi maigu. Parasti sausajā sālīšanas metodē uz kilogramu zivju izmanto ēdamkaroti cukura un 2 ēdamkarotes sāls. Bet šo skaitli var nedaudz palielināt. Zivs pati uzņem sev nepieciešamo sāls daudzumu, bet pārējo var viegli nokratīt no filejas.

Lai iegūtu mazsālītas zivis, pietiek ar 12 stundām līdz dienai. Vidējai sālīšanai zivis tiek sālītas divas dienas, bet stiprai sālīšanai – trīs dienas. Ja zivs izrādījās pārāk sāļa, pamēģiniet uz tās uzlikt neapstrādātu kartupeļu šķēles. Dārzenis, cik vien iespējams, uzsūks lieko sāli.

Sausai sālīšanai izmanto tikai sausas sastāvdaļas: sāli, cukuru, garšvielas. Šo metodi var uzskatīt par klasisku. Tā parasti sālī zivis, ko pērkam veikalos. Bet rezultātā ciešam no pārmērīga sāls daudzuma, tāpēc zvejnieki iesaka izmantot “slapjo” recepti.

Zivs sālījuma recepte

Sastāvdaļas:

  • 1 kg sarkanās zivs filejas
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 1 ēdamkarote cukurs
  • 2 lauru lapas
  • 0,5 tējkarote koriandra sēklas
  • 0,5 tējkarote piparu maisījums

Pagatavošana:

Attīrīta no spurām, asakām un netīrumiem, nomazgājiet fileju zem tekoša ūdens un nosusiniet ar papīra dvieli.

Sajauc sāli, cukuru un garšvielas. Apkaisiet maisījumu abās zivs pusēs.

Ielieciet zivis traukā ar vāku un atstājiet istabas temperatūrā 4 stundas. Pēc tam ielieciet ledusskapī uz 12 stundām vai uz nakti.

Nedaudz nostāvējusi zivs dos sulu. Periodiski nolejiet to, lai fileja saglabātu savu elastību. Uz zivs uzlieciet kādu smagumu, lai tā labāk iesālītos.

No rīta sālīta zivs gatava. Pirms lietošanas notīriet fileju no sāls un garšvielām.

Lai zivs saglabātos ilgāk par 2 dienām, apsmērējiet to ar augu eļļu un ievietojiet sausā traukā. Uzglabāt ledusskapī.

Sālīšana marinādē

Gatavojot marinādi zivīm, tiek izmantots ūdens, dažādas garšvielas, stiprie dzērieni un dažos gadījumos, pat apelsīnu sula.

Sastāvdaļas:

  • 500 g sarkanās zivs
  • 3 ēdamkarotes sāls
  • 1 ēdamkarote cukurs
  • 2 lauru lapas
  • 10 melnie piparu graudi
  • 0,5 tējkarote koriandra sēklas
  • 500 ml ūdens
  • 1 ēdamkarote stiprs dzēriens (labāk konjaks vai brendijs)
  • 2 ēdamkarotes olīveļļa (var aizstāt ar saulespuķu eļļu)
  • malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Vispirms jums ir jāsagatavo marināde. Lai to izdarītu, ņem vidēja izmēra kastroli un ielej tajā ūdeni, tad pievieno lauru lapu, cukuru, sāli, piparus un koriandra sēklas.

Rūpīgi samaisiet marinādi. Liek uz uguns, uzvāra un vāra ne ilgāk par minūti. Pagaidiet, līdz marināde pilnībā atdziest.

Pirms gatavošanas zivis vēlams uz dienu sasaldēt saldētavā. Izņem saldētās zivis no saldētavas un ļauj nedaudz atkust, tad sagriež porcijās. Kad zivs ir pilnībā atkususi, pārnes to bļodā.

Atdzisušajai marinādei pievieno ēdamkaroti stiprā dzēriena. Samaisa marinādi un pārlej zivīm. Atstājiet zivis marinādē 15 minūtes. Ja vēlaties, lai zivs būtu viegli sālīta, tad pietiek ar 10 minūtēm.

Ņem divus papīra dvieļus, uz viena ielieciet marinēto zivi, bet ar otro nosusiniet zivis. Pārliek zivis servēšanas traukā un viegli apsmērē ar olīveļļu vai saulespuķu eļļu. Pēc garšas apkaisa ar maltiem melnajiem pipariem.

Bet, ja jau iepriekš gatavojat šādu zivi, tad tā jāpārklāj ar pārtikas plēvi un jāieliek ledusskapī, lai marināde vēl labāk iesūcas zivī.

Tas arī viss, sālīta sarkanā zivs ir gatava.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment