Šķiet, kas var būt vienkāršāks par kartupeļu vārīšanu? Iespējams, ka jūs to nedarāt pareizi jau no paša sākuma.
Lūk, kļūdas, kas padara vārītus kartupeļus pelēcīgus un ūdeņainus, pilnībā sabojājot to garšu!
Kļūda Nr. 1.
Pirmā un, iespējams, neatgriezeniska kļūda ir mēģinājums kaut ko pagatavot no veciem kartupeļiem, kas arī ir bijuši nepareizi uzglabāti. Fakts ir tāds, ka kartupeļi satur solanīnu, kas, ilgstoši vai nepareizi uzglabājot, var uzkrāties un lielā koncentrācijā kļūt bīstams.
Kartupeļi ar zaļu miziņu ir droša pazīme paaugstinātam solanīna līmenim, tāpēc veciem kartupeļiem labāk kārtīgi nogriezt miziņu, un, ja tajā ir daudz zaļumu, labāk tos vispār negatavot. Ieteicams arī izgriezt nokaltušus, sapuvušus un sapelējušus kartupeļus. Šķiet pašsaprotams noteikums, bet kaut kādu iemeslu dēļ daudzi cilvēki par to aizmirst.
Kļūda Nr. 2.
Vēl viena kļūda ir kartupeļu uzglabāšana ledusskapī, kas var izraisīt garšas un krāsas izmaiņas.
Zemā temperatūrā vārīti kartupeļi var kļūt saldi un tumšāki, taču šo kļūdu var novērst, izņemot tos no ledusskapja un dažas dienas uzglabājot istabas temperatūrā.
Kļūda Nr. 3.
Svarīgi ir arī pareizi sagatavot kartupeļus vārīšanai vai cepšanai, proti, tos nomazgāt, nomizot un nosusināt. Lai no kartupeļiem vieglāk atbrīvotos no netīrumiem, uz dažām minūtēm iemērciet tos vēsā ūdenī un pēc tam noslaukiet ar birstīti.
Kartupeļus nemazgājiet iepriekš, bet tikai apmēram 15 minūtes pirms gatavošanas.
Lasi vēl: Raža ir garantēta: noderīgi padomi, kā sagatavot sīpolus stādīšanai
Kļūda Nr. 4.
Visbeidzot, pārliecinieties, ka kartupeļi ir nosusināti. Ja gatavojat, piemēram, kartupeļu čipšus, pārliecinieties, ka tie ir sausi.
Ja gatavojaties kartupeļus cept uz pannas, ir labi noņemt lieko cieti, lai cepšanas laikā tie nesadalītos un nepārvērstos par putru. Kartupeļus iepriekš iemērciet uz 20-30 minūtēm un pēc tam nosusiniet tos uz virtuves dvieļa.
Kartupeļu cepšanai neizmantojiet olīveļļu, un, lai kartupeļi nepieliptu pie pannas, to iepriekš uzsildiet.
Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!
Tevi noteikti interesēs
- Kāpēc es vairs nelieku sīpolu klāt pie kotletēm: viena labāka sastāvdaļa tās padara daudz sulīgākas un garšīgākas
- Lasis kļūs vēl sulīgāks, ja pirms gatavošanas pievienosi 1 vienkāršu sastāvdaļu, kas tam piešķir dziļāku garšu
- “Izsauc mums dārgāko taksi”: Draudzene (47) bija pieradusi braukt uz mana rēķina līdz es viņu izsēdināju pusceļā, kad dzirdēju, pie kā viņa brauks
- Kā ziemā ilgāk saglabāt kāpostu, izmantojot pārtikas plēvi: vienkārši noteikumi
- 6 Ķīniešu zodiaka zemes piesaista īpasi lielu veiksmi un labklājību 2025. gada 4. decembrī
- “Man 9 gadus nav bijusi sieviete!” – Meitenes darbā man sarunāja tikšanos ar kolēģi (54), bet beigas bija satraucošas









