Kas ir dīvainā psihosomatika, ar ko izskaidro tik daudzas kaites?

Reizēm ir tik nelāga pašsajūta, ka nezini, kur dēties. Viss ķermenis smeldz, kaulus lauž, bet, kad aizej pie ārsta, viņš neko neatrod. Saka: vesels kā rutks. Bezmaz par simulantu nosauc.

Taču patiesībā nekādas simulēšanas nav. Visu nepatīkamo sajūtu cēlonis ir tāda smalka lieta, ko sauc par psihosomatiku.

Šķietami slims

Ar psihosomatiskajām kaitēm (to vai citu psiholoģisko problēmu izraisītām sāpēm vai sliktu pašsajūtu) vīrieši sirgst daudz biežāk nekā sievietes. Pat nesaprotami, kāpēc tā, jo sievietes taču ir daudz emocionālākas, izteiktāk pakļautas garastāvokļa maiņām. Izrādās, tas skaidrojams ar to, ka sievietes psiholoģiski ir daudz atvērtākas: var pasūdzēties vīram, izkratīt sirdi draudzenēm, paraudāt spilvenā, proti, netur stresu sevī, bet dod tam izeju. Toties vīrieši, gluži pretēji, patur un uzkrāj problēmas sevī. Un nevēlas ne ar vienu tajās dalīties, jo tas nav vīriešu dabā, tas grauj pašcieņu. Bet pēc tam brīnās un nevar saprast, kāpēc vienā vietā dur, citā lauž.

Pats trakākais tas, ka ar laiku psihosomatiskās kaites (slimīgs stāvoklis bez jebkādām iekšējo orgānu izmaiņām) pārvēršas īstās kaitēs: cieš aknas, sirds, smadzenes. Šajā gadījumā tiešām jāpiekrīt, ka visas slimības sākas no nerviem. Tāpēc, ja “kaut kur kaut kas sāp”, bet “ārsts neko neatrod”, nevajag pašsajūtai atmest ar roku cerībā, ka viss pāries pats no sevis. Nepāries, būs tikai sliktāk, ja laikus katrs pats necentīsies atklāt problēmas cēloņus un neieviesīs korekcijas savā attieksmē pret dzīvi.

Lasi vēl: No kurienes rodas slimības? Psihosomatikas mājieni.

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu vairāk par to, kas ir psihosomatika!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment