Kas notiktu ar mums, ja Mēness pēkšņi pazustu?

Sāksim ar to, ka Mēness ir veidots no mūsu pašu Zemes. Tas notika tad, kad Zeme vēl bija kususi lava – tikai 30 miljonus gadu veca. Milzīgs elements iztriecās cauri Zemei, paņemdams sev līdzi daļu Zemes masas lavas un ielidodams kosmosa telpā. Milzīgais elements apvienojās ar Zemes masas lavu un veidodams Mēnesi – tādu, kādu mēs to pazīstam šodien. Apmēram pirms miljarda gadu Mēness pārtrauca būt ģeoloģiski aktīvs. Bet apkopojot to visu, ir aplami domāt, kā Mēness tikai ņem un nedod neko mums atpakaļ. Lūk, kā trūkumu mēs izjustu, ja Mēness vienu dienu vienkārši pazustu:

1. Mūsu gravitācijas lauks mainītos

Iespējams, ka acīmredzamākās ir plūdmaiņas – paisums un bēgums. Ja Mēness nebūtu, tas neietekmētu mūsu okeānus un viļņu augstums būtu trīs reizes lielāks par to, kāds tas ir tagad. Ja Mēness nebūtu, Saule „pārņemtu” šo uzdevumu, bet nespētu to pilnīgi pildīt – tās gravitācijas spēks neietekmē viļņu augstumu tā, kā to spēj Mēness. Turklāt, Mēness kontrolē ūdens sadalījumu uz Zemes virsmas, tas ir, Mēness dēļ lielākais ūdens apjoms ir koncentrēts ap ekvatoru, bet Ziemeļu un Dienvidu polā tas ir vismazāk. Ja Mēness pazustu, ūdens sadalījums kļūtu vienmērīgs, ūdenim steidzoties un seklākajiem Zemes stūriem.

2. Diennakts ilgtu 6 stundas

Mēness ļauj Zemei griezties lēnāk. Patiesībā, ik dienu Mēness mūs palēnina mazliet – tam, cik ļoti Mēness mūs palēnina, būtu piemērots apzīmējums „mikrosekundes gadā”. Ja Mēnes pazust, mūsu diennakts ilgtu sešas stundas. Kaut šāds scenārijs var šķist vilinošs, jāpatur prātā, ka šādas straujas dienas nozīmētu spēcīgākus vējus un vētras, turklāt mūsu civilizācijas un pasaules attīstība būtu bijusi daudz citādāka. Grūti pateikt, kā mēs būtu pielāgojušies dažām stundām dienas un dažām stundām nakts. Un vai mēs vispār būtu spējuši pielāgoties.

3. Gads ilgtu 42 gadus

Un galu galā, mūsu attiecība pret Sauli Saules sistēmā. Mēness saglabā mūs 23 grādu stāvoklī pret Sauli. Bez Mēness mūsu attiecība būtu gandrīz 0 grādi. Citiem vārdiem, šādā stāvoklī mūsu gadi kļūtu par gadu desmitiem – dienas ilgtu 42 gadus, kam sekotu 42 gadi tumsas. Šķiet, ka 42 gadi nakts būtu pārāk nomācoši…

Avots:

zvaigžņu tulks

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Real</cite>

    Ak, Dies – rakstus nevajadzētu tulkot eksaktajiem analfabētiem… Vēl tik trūka pierakstīt, ka mēnešreizes izraisa Mēness…

Leave a Comment