Kļūdas vārot jaunos kartupeļus

1.Nepērciet zaļus bumbuļus lielā solanīna daudzuma dēļ.

2.Nepērciet kartupeļus ar bojātu mizu un plankumiem.

3.Nepērciet nekādā gadījumā kartupeļus, ja tiem ir melna nokrāsa. Pat viens šāds kartupelis var liecināt par visas kartupeļu kaudzes slimību.

4.Nepērciet kartupeļus, kas, piespiežot ar nagu, izdala daudz mitruma.

Kartupeļu tīrīšana

Ļoti jauni kartupeļi pirms vārīšanas ir jānomizo. Noskrubējiet tos ar nazi vai sūkļa mitro abrazīvo pusi (protams, bez ķimikālijām). Nomizotos bumbuļus iemērc katlā ar ūdeni, lai tie nekļūtu tumšāki. Tie nav jāgriež mazā izmēra dēļ.

Lasi arī: 3 veiksmīgas alternatīvas, kā aizsargāt kokus no skudrām

Vecākus, bet vēl jaunus kartupeļus var pagatavot jau mundierī. Ja vēlaties, pirms gatavošanas varat arī nedaudz nokasīt miziņu, bet tas nav obligāti. Jebkurā gadījumā pēc pagatavošanas liekās miziņas paliks katla apakšā. Tātad, galīgi jaunus kartupeļus ēst ar mizu nav ieteicams, bet nedaudz vecākus kartupeļus var ēst arī ar mizu. Tā ir brīva izvēle!

Kartupeļu vārīšana

Nomizotus kartupeļus liek katliņā. Piepildiet ar ūdeni 1-2 cm virs kartupeļiem. Vairāk nevajag, kartupeļi var garšot pārāk ūdeņaini.

Lasi arī: Sadzīves tehnikas meistars pastāstīja, kādai jābūt temperatūrai ledusskapī vasarā 

Lasi arī: 10 minūtēs notīrīju ar netīrumiem apaugušu katlu. Dalos viltībiņā: kā viegli panākt, lai veci trauki atgūtu sniegbaltumu

Liek katlu uz uguns. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno sāli un vāra vēl 15-20 minūtes uz vidējas uguns. Pārbaudiet gatavību, ļaujiet atdzist.

Kad kartupeļi gatavi, nokāš ūdeni un uz kartupeļiem uzliek sviestu (vai nedaudz eļļas). Uzber dilles un sasmalcinātu ķiploku.

Katliņam uzliek vāku, visu labi sakrata, lai sastāvdaļas samaisās. Tad katliņu atstāj mierā vēl kādas 15 minūtes un tikai tad pasniedz uz galda. Pat tad, ja nepievienojat garšaugus, vienalga nekad uzreiz nepasniedziet kartupeļus pēc ūdens nokāšanas. Tiem kādu laiku jāpastāv uz plīts.

 

Arī interesanti: No kā jāuzmanās zvaigžņu zīmēm atlikušajā 2023. gadā, pēc jūsu dzimšanas datuma: dažus sagaida nepatīkami notikumi – sargiet sevi!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment