Ko tavai veselībai nozīmē tavs garums?

Gariem vīriešiem ir veselīgākas sirdis

Pēc žurnālā The Lancet publicētajiem datiem, katri 6 tava auguma centimetri samazina sirds slimības risku par 6%. Tas nozīmē, ka vīrietim, kurš ir 178 centimetrus garš ir par 6% zemāks risks nekā viņa 172 centimetru garajam draugam.

Viens no iemesliem: gariem cilvēkiem no dabas dotas spēcīgākas plaušas un lielāki asinsvadi. Tas palīdz samazināt nogulšņu veidošanos asinsvados, kas parasti noved pie sirds slimībām.

Pētījuma autors Dr. Matiass Šulce apgalvo, ka ir vēl kāda sakarība, kas notiek dzīves sākuma posmos. Ja māte un mazulis saņem pietiekoši daudz uzturvielu grūtniecības un attīstības laikā, bērni aug ātrāk un ir veselīgāki.

Tas noved pie hormonu darbības maiņas, kas savukārt paaugstina insulīna augšanas faktoru 1, jeb IGF1. Jo vairāk IGF1 tev ir, jo labāk tavs ķermenis izmanto insulīna hormonu, lai kontrolētu cukura līmeni asinīs.

Laika gaitā tas samazina diabēta, paaugstināta holesterola līmeņa un sirds problēmu risku, apgalvo Šulce.

Jaunajā pētījumā noskaidrots arī tas, ka, ja augšanu attīstības posmā kavē nepietiekams/nepareizs uzturs, tad tev var izveidoties “taupīgais genotips”. Tas nozīmē, ka tavam ķermenim ir nosliece uzglabāt kalorijas un taukus.

Tomēr garākiem vīriešiem ir lielāks risks saslimt ar vēzi

No otras puses skatoties, tie paši 6 centimetri, kas samazina sirds slimību risku, paaugstina iespējamību saslimt ar vēzi par 4%, šāda zinātnieku apstiprināta informācija publicēta žurnālā The Lancet.

Nesen veiktas meta-analīzes dati liecina, ka vīriešiem, kuri ir garāki par 182 centimetriem, ir par 11% lielāka iespēja saslimt ar prostatas vēzi nekā tiem, kuri ir 172 centimetrus gari.

Kā izrādās, tas pats IGF1 un ātra augšana, kas pasargā tavu sirdi, var parādīt tavu ķermeni pieejamāku ātri augošiem audzējiem. Zinātnieki apgalvo, ka šūnām turpinot sadalīties novecošanas periodā, tās ir pakļautas lielākam mutācijas riskam.

Savu garumu mainīt nav iespējams, bet ko var darīt lietas labā?

“Vīrietim, kura viduklis ir lielāks par 100 centimetriem, noteikti ir zemādas tauku slānis, kas paaugstina sirds slimību risku jebkurā garumā,” apgalvo kardiologs Ričards Vraits.

Attiecībā uz vēzi nav datu, kas liecinātu par nepieciešamību biežāk veikt specifisku novērošanu vai izmeklēšanu. Tomēr derētu ņemt vērā, ka vēža risku var samazināt, atmetot smēķēšanu, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, saglabājot veselīgu svaru un lietojot alkoholu saprātīgos daudzumos.

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment