Latvijā parādījušies “iezīmēti” lāči no Krievijas – lūk ko nedrīkst darīt, ja šos lāčus sastopat (+VIDEO)

Pēdējā laikā sabiedrībā un sociālajos tīklo valda liels satraukums par “lāču invāziju” Latvijā un Igaunijā. 

Sociālajos tīklos iedzīvotāji dalās ar video sižetiem, kuros redzams lācis ar krotāliju ausī, raksta portāls la.lv.

 

Dzīvnieks Latvijas teritorijā nofilmēts 10 kilometru attālumā no Valgas un arī Rūjienas apkaimē. Igaunijas teritorijā nofilmēti pat divi šādi lāči.

Igaunijas mednieku asociācijas interneta vietnē lasāms, ka lāči pirmo reizi ievēroti Valgā. Tie tuvojušies mājām un automašīnām.

Laikraksts “Lõuna-Eesti Postimees” vēsta, ka šos lāčus saucot Pols un Proša, un Igaunijā viņi ieradušies no Krievijas, Pleskavas apgabala. Mednieki Igaunijā spējuši saskatīt lāču ausīs ievietoto krotāliju numurus – 1701 un 1702.

No sociālajos tīklos izplatītajiem video gan nav iespējams precīzi noteikt numuru uz krotālijas, kas apliecinātu precīzu lāču izcelsmi. Tomēr krotālijas apliecina, ka lāči bijuši cilvēku rokās un tad palaisti brīvībā.

Tikmēr speciālisti iesaka nekādā gadījumā dzīvniekus nebarot un viņiem netuvoties.

Kā skaidro Latvijas mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš, cilvēki neņem vērā, ka lācis ļoti viegli pierod pie tā, ka viņu baro un meklē šādu iespēju.

Lasi arī: Kad atgriezīsies siltums: sinoptiķi publicē jaunāko prognozi 7 dienām

“Vienā no sižetiem izskatījās, ka dzīvniekam no tornīša tiek nomesta barība un viņš to apēd. Tas nozīmē, ka lācis ies arī pie citiem tornīšiem meklēt barību. Nekādā gadījumā lāci nedrīkst barot! Cilvēkiem, jādara viss, lai lācis nevēlētos tuvoties. Nebarot! Netuvoties! Nemeklēt ar dzīvnieku kontaktu! Ja pamanīts, nekāpt ārā no automašīnas, doties projām! Īpaši uzmanīgiem jābūt mežstrādniekiem tajā apkaimē. Nedrīkst atstāt ārpus vagoniņa neko ēdamu, lai lācim neveidojas ieradums pie vagoniņa kaut ko meklēt.”

Šķir otru lapu, lai noskatītos VIDEO

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment