Latvijā visaugstākajā līmenī sākušās runas par nodokļu celšanu – ko tas nozīmē un cik reāli tas ir

Latvijas augstākajās politiskajās aprindās visaugstākajā līmenī sākušās runas par nodokļu celšanu valstī uzreiz pēc vēlēšanām. 

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens no partijas “Jaunā Vienotība” esot paziņojis, ka pēc vēlēšanām Latvijas nodokļu maksātājiem būs jāgatavojas nepatīkamam pārsteigumam – nodokļu palielināšanai. Uz šādu informāciju norāda partijas “Latvijas attīstībai” līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce.

Pievienotās vērtības nodokļa pieaugums skars visus. Tas ietekmēs pārtikas, mājokļa un citus izdevumus, vēl vairāk palielinot ikdienas tēriņus.

Viņš arī uzsver, ka pašreizējā valdība, savas darbības vai bezdarbības dēļ, ir nonākusi situācijā, kurā nodokļu ieņēmumu plāns, lai arī sākotnēji izstrādāts ar lielu piesardzību, netiek izpildīts, un ekonomika nerāda izaugsmes pazīmes. Vienlaikus tuvojas nākamā gada budžeta sastādīšanas laiks, un jau tagad ir skaidrs, ka Latvijas valdība nākamgad vairs nevarēs izveidot budžetu ar tik lielu deficītu, kāds tas ir 2024. gadā.

Lasi arī: Investori “stāv rindā” pēc ASV augstā ienesīguma obligācijām, sagaidot FRS likmes kritumu

Pūce uzskata, ka šādā situācija ir iespējami tikai divi scenāriji – samazināt izdevumus, vai palielināt nodokļus. Uz izdevumu samazināšanu neesot lielu cerību, jo “Vienotības”, “Progresīvo” un ZZS koalīcija nespēšot nopietni pievērsties izdevumu samazināšanai 

Latvijas sabiedrībai drīzāk jāsaprot, ka visi pašreizējās valdības solījumi palielināt algas un pensijas pensionāriem, skolotājiem, mediķiem, policistiem un karavīriem ir tikai priekšvēlēšanu ilūzija. Naudas šiem solījumiem, visticamāk, nebūs.

Paziņojumā izklāstīta arī informācija, ka papildus ir nepieciešami simtiem miljoni eiro. Ir pamatotas aizdomas, ka varētu būt plānots ievērojami paaugstināt pievienotās vērtības nodokli. Latvijas iedzīvotājiem tas nozīmētu vēl augstākas cenas, bet vietējā tirgū strādājošiem uzņēmējiem – lielākus izdevumus. Šādos apstākļos ekonomika turpinās stagnēt.

Pūce norāda, ka valdība ir izvēlējusies vieglāko ceļu, kas labākajā gadījumā varētu dot tikai nelielu īstermiņa efektu, taču tas nerisinās problēmu būtību.

Pūce uzskata, ka nodokļu celšanas vietā vajadzētu izstrādāt saprātīgu ekonomikas recesijas pārvarēšanas stratēģiju, kas būtu balstīta uz izaugsmi caur eksportu. Tas uzlabotu nodokļu ieņēmumus, un valdībai pirms vēlēšanām nebūtu jāslēpj savi nodomi par nodokļu paaugstināšanu.

 

Par cik varētu celt

Pūce norāda, ka šobrīd izskanējušās versijas izsaka, ka PVN varētu tikt pacelts par 1%.

Taču, ņemot vērā, cik lēni pildās valsts kase, šķiet, ka šis paziņojums ir apzināts solis, lai mazinātu sabiedrības neapmierinātību, ja reālais nodokļu pieaugums būs vismaz divas reizes lielāks. Tas jau esot ierakstīts valdības izstrādātajos finanšu aprēķinos, norādīts politiskā spēka izplatītajā paziņojumā.

Tikmēr premjerminsistre Evika Siliņa noliedz šādu informāciju un dēvē to par spekulācijām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment