Liepājā būs iespēja tikties ar pazīstamo modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu

Trešdien, 24.jūlijā, plkst. 15 Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 pirms izstādes atklāšanas par Otrā pasaules kara laika modi, interesentiem būs iespēja klātienē tikties ar pazīstamo modes vēsturnieku, kolekcionāru un televīzijas raidījumu vadītāju Aleksandru Vasiļjevu.

Aleksandrs Vasiljevs atbildēs uz interesentu jautājumiem un sniegs stāstījumu par gaidāmajā izstādē redzamajiem savas kolekcijas tērpiem un Otrā pasaules kara laika modi kopumā, iezīmējot šī laikmeta dramatiskās šķautnes.

Aleksandrs Vasiļjevs dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā pārcēlās uz dzīvi Parīzē. Aleksandrs Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām.

Tāpat, apgūstot jaunas valstis, Aleksandrs Vasiļjevs vienmēr centies rast iespēju arī papildināt savu tērpu kolekciju, kuras aizsākums meklējams jau 60. gados – paša kolekcionāra agrā bērnībā, kad, dzīvojot Maskavas centrā, nācies pieredzēt, kā no namiem izliek iedzīvotāju turīgāko daļu un iepriekšējās greznās dzīves atliekas tiek vienkārši izmestas mēslainē. Tur, līdzcilvēku nenovērtētas šīs lietas atrada Aleksandrs Vasiļjevs. Tas bija sākums tam, ko mēs mūsdienās pazīstam kā vienu no lielākajām privātajām modes kolekcijām. Daļa tērpu Aleksandra Vasiļjeva kolekcijā ir saņemti kā dāvinājums, daļa – iegūti izsolēs, bet vēl daļa – ar lielu aizrautību uzmeklēti dažādu valstu krāmu tirdziņos.

Ne tikai viņa modes kolekcija ir spējīga skatītāju pārņemt savā varā, ļoti īpašs kā personība ir arī pats Aleksandrs Vasiļjevs, kam raksturīga rietumnieciska atraisītība un ekstravagance. Turklāt viņa zināšanu loks un prasme ar savām zināšanām dalīties ar auditoriju, padara Aleksandru Vasiļjevu par klausītāju iemīļotu personību. Aleksandrs Vasiļjeva zinātāji mēdz teikt, ka viņš ir spējīgs modināt interesi par modes vēsturi pat tādos cilvēkos, kuriem līdz tam tā bijusi vienaldzīga.

Liepājas muzeja filiāles telpās apskatāmā izstāde būs ne tikai par modi. Tajā būs aplūkojami arī eksponāti no Latvijas kara muzeja, kā arī vēsturiskas liecības no Liepājā un tās apkārtnē esošām privātkolekcijām, kas radīs konkrētā laika posma gaisotni muzeja telpās un ļaus labāk izprast tā brīža situāciju, tostarp modes atrašanos kara iespaidā. Izstādes vizuālo koncepciju veidojusi scenogrāfe Anna Heinrihsone.

Izstādē varēs iepazīties ar kara laika modes tērpiem no tādiem Francijas modes namiem kā – “Lilli Ann”, “Maggy Rouf”, “Agnes Drecol”. Eksponēti arī tērpi no Vācijas, Austrālijas, ASV un citām valstīm – modes namu un vienkārši prasmīgu šuvēji darinājumi.

Otrais pasaules karš satriecis cilvēci ar savu cietsirdību un cinismu. Kara laikā radās arī īpašs modes stils. Līdz ar Otrā pasaules kara sākumu sievietēm bija jūtama tieksme apģērbu veidot praktiskāku, vīrišķīgāku, ar militāru siluetu. Tas atspoguļoja sabiedrības kopējo noskaņojumu un atbalstu karojošajiem tuviniekiem.

Izstāde skatāma Liepājas muzeja filiālē „Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 no 24. jūlija līdz 30. decembrim.

Informējam, ka pasākuma laikā tiks veikta fotografēšana un filmēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos Liepājas muzeja mājas un sociālo tīklu lapās.

Tikšanās ar Aleksandru Vasiļjevu pirms izstādes atklāšanas ir maksas pasākums. Biļetes cena: 10 EUR

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment