Ļoti viegli pagatavojami un garšīgi salāti “Siļķe sniegā”, kas brīnišķīgi izrotā jebkuru Jaungada svētku galdu

Maigi, kārtaini un svinīgi salāti, kas izskatās īpaši glīti un kļūst par skaistu akcentu uz Jaungada galda.

Šie salāti ir viens no tiem svētku ēdieniem, kas šķiet vienkārši, bet gala rezultātā izskatās skaisti, garšo maigi un saskanīgi un iederas gan jaunā, gan pieredzējušā mājas pavāra galdā. Salāti “Siļķe sniegā” ir kā vieglāka, maigāka šī tradicionālā ēdiena versija, jo to sastāvā nav bietes, kas daudziem mēdz būt pārāk dominējoša. Šis salātu variants ir īpaši piemērots tiem, kas vēlas saglabāt klasiskos svētku garšu akcentus, bet meklē ko svaigāku un vieglāku.

Maigi sālīta siļķe, nedaudz skābenais marinētais sīpols, sulīgs zaļš ābols un biezpiens, ko šeit aizstāj krēmīgais kausētais siers, veido vienmērīgu un patīkamu garšu. Pār visu salātiem kā sniega kārta pārklājas sarīvēts olu baltums, kas piešķir svinīgu izskatu un noslēdz ēdienu ar vieglu, gaisīgu tekstūru.

Šie salāti ir vienkārši pagatavojami, un tieši šī vienkāršība apvienojumā ar elegantām garšām padara tos piemērotus svētku galdam, kur gribas radīt skaistu, bet nepārlieku sarežģītu ēdienu.

Kā soli pa solim sagatavot salātus

Lai salāti izdotos maigi un saskanīgi, svarīgi ir nesteidzīgi un uzmanīgi sagatavot katru sastāvdaļu. Vispirms uzmanību vērts pievērst sīpolam, jo tieši tas piešķir salātiem patīkamu svaiguma noti. Izmanto sarkano sīpolu, kas ir maigāks un saldāks par baltajiem, to sagriež plānās šķēlītēs un īsu brīdi pamarinē ūdenī ar šķipsnu sāls, cukura un nelielu daudzumu etiķa. Šāds sīpols kļūst daudz maigāks un piešķir salātiem patīkamu līdzsvaru, nepadarot tos pārāk asus.

Siļķi notīra no kauliņiem un ādas, nogriež peldspuras un, ja nepieciešams, noskalo zem auksta ūdens. Zivi sagriež mazos, vienādos kubiņos, lai tā labi sadalītos slāņos un katrā kumosā būtu jūtama tās garša. Sagatavoto siļķi liek salātu trauka apakšā, un virs tās kārtīgi izklāj notecināto marinēto sīpolu. Šie divi slāņi veido salātu pamatu, uz kura balstās viss pārējais.

VIDEO:

Tālāk nāk olu kārta. Olas novāra cieti, pēc tam atdala dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus sarīvē smalki un vēlāk izmanto vidējā slānī, bet baltumus atliek pašā beigās, lai tie kalpotu par “sniega segu”. Olas piešķir salātiem maigu struktūru un patīkamu līdzsvaru starp sālīgo zivi un saldeni skābo ābolu.

Zaļais ābols šajos salātos ir īpaši svarīgs, jo tas atsvaidzina garšu un rada patīkamu kraukšķīgumu. Ābolu nomizo un sarīvē uz rupjās rīves, tad viegli nosusina ar papīra dvieli, lai salāti nekļūtu pārāk mitri. Šī sastāvdaļa veido lielisku pāreju starp zivju kārtu un olu dzeltenumiem, padarot garšu vieglāku.

Tālāk seko kausētais siers, kas ir šī salātu veida galvenā atšķirība no tradicionālajiem. To vislabāk sarīvē tad, ja tas iepriekš nedaudz paturēts saldētavā. Atdzesēts kausētais siers kļūst stingrāks, un to ir daudz vieglāk sarīvēt. Šis slānis piešķir salātiem vienmērīgu krēmīgumu un apvieno visas garšas vienotā, maigi siltā kopumā. Uz šī slāņa parasti klāj nelielu daudzumu majonēzes, kas palīdz salātiem saglabāt formu un piešķir tiem svētku raksturīgo maigo pilnību.

Pašās beigās tiek sarīvēti olu baltumi, kas pilnībā nosedz salātus un piešķir tiem raksturīgo izskatu – sniega kārtu, kas piešķir salātiem nosaukumu. Baltumi ir gaisīgi un viegli, un tie palīdz salātiem izskatīties īpaši svinīgi.

Kad visi slāņi ir gatavi, salāti jāļauj dažas stundas atpūsties ledusskapī. Šajā laikā tie iegūst vienmērīgu garšu un nostiprinās, lai tos būtu vieglāk pasniegt un baudīt.

Padomi vēl labākam rezultātam

Lai salāti izdotos patiešām maigi, ieteicams izvēlēties siļķi, kas nav pārāk sāļa, jo pretējā gadījumā būs nepieciešams vairāk majonēzes, lai garšu sabalansētu. Ja vēlas maigāku sīpola garšu, to var paturēt aukstā ūdenī ilgāk. Ābolam jābūt sulīgam un stingram, jo tas salātiem piešķir struktūru, un arī kausētais siers jāpieber pietiekamā daudzumā, lai ēdiens būtu krēmīgs, bet ne pārlieku smags.

Sastāvdaļas

1 siļķe
1 sarkanais sīpols
1 tējkarote sāls
1 tējkarote cukura
2 tējkarotes etiķa
100 ml auksta ūdens
5 olas
1 zaļš saldskābs ābols
2 kausētie sieri
150 g majonēzes