“Lūdzu apsēdieties pie galda – tūlīt būs mielasta saldais noslēgums!” skaļi teica vecmāmiņa, ienākot viesistabā… (+recepte)

Tas ir restorāna cienīgs deserts. Tik maigs, ka pats kūst mutē. Ēdiens izskatās ļoti burvīgi. Un stāsts tikai turpinās…

Viss sākās ar to, ka ierādāmies ciemos pie vecmāmiņas 4. maijā – Latvijas Valsts svētkos. Par godu svinībām bija uzklāts lielais svētku galds. Viesi sasēdās pie galda un ar nepacietību gaidīja, ar ko gan šoreiz vecmāmiņa mūs varētu pārsteigt. Atmosfēra kā parasti bija ļoti mājīga un varēja labi sajust izteiktu pagatavotā ēdiena aromātu, kas no virtuves strauji traucās cauri visām istabām. Pirmais ēdiens bija borščs, otrajā bija tītara gaļas kotletes ar varītiem kartupeļiem un salātiem – viss bija ļoti labi un rūpīgi pagatavots.

Vecmāmiņa devās atpakaļ uz virtuvi, kamēr mēs jau bijām tik ļoti paēduši, ka aizmirsām par desertu. Daži jau cēlās kājās, lai varētu pastaigāties pa māju, papētīt pie sienas piekārtās gleznas vai vienkārši pakomunicēt vienam ar otru. Tad pēkšņi vecmāmiņa ienāca viesistabā un skaļi teica: “Lūdzu apsēdieties pie galda – tūlīt būs mielasta saldais noslēgums!’, rokās turot lielu šķīvi, uz kura bija redzams pēc izskata ļoti interesants deserts. Jā, tie bija slavenie krafini ar šokolādi un riekstiem – kurš to būtu zinājis, ka būs tāds pavērsiens?!

 

Recepte: Krafini ar šokolādi un riekstiem

Pagatavošanas laiks – 3 stundas

Porciju skaits – 3 porcijas

 

Sastāvdaļas

Piens – 100 mililitri

Tūlītējs raugs – 5 grami

Cukurs – 150 grami

Olas – 2 gabali

Biezpiens ar jebkuru tauku saturu – 200 grami

Sviests – 140 grami

Sāls – ¼ tējkarotes

Milti – 400 grami  + apkaisīšanai

Tumšā šokolāde – 100 grami

Krējums ar tauku saturu 33% – 65 mililitri

Valrieksti – 100 grami

Ūdens – 50 mililitri

Pagatavošana

Sajauc pienu, raugu, 100 gramus cukura, olas, biezpienu un 60 gramus mīksta sviesta. Pievieno sāli un pakāpeniski pievieno miltus. Mīca mīkstu mīklu.

Var gadīties, ka būs nepieciešams nedaudz vairāk vai mazāk miltu.

Ar pārtikas plēvi pārklāj bļodu, kurā ir mīkla un ļauj tai raudzēties istabas temperatūrā apmēram 1 stundu, līdz tā ir dubultojusies.

Sasmalcina šokolādi. Sajauc katliņā kopā ar 80 gramiem sviesta un 65 mililitriem krējuma. Uzkarsē līdz viendabīgai masai. Atdzesē.

Apkaisa galdu ar miltiem. Sadala mīklu trīs daļās.

Pirmo mīklas gabalu izrullē ļoti plānā kārtā. Pārklāj ar porciju šokolādes maisījuma un pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem. Sarullē to kā ruleti.

Atkāpjoties apmēram 5 cm no vienas malas, rullīti ar nazi pārgriež gareniski uz pusēm. Abas daļas savij gliemezītī un liek vienu otrai virsū.

Formas, kuras diametrs ir 10 cm, apakšu un malas pārklāj ar pergamentu. Formā ievieto krafinu. Tādā veidā veido arī vēl krafinus.

Pārklāj formas ar pārtikas plēvi un atstāj uz 30 minūtēm.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Cep ēdienu apmēram 30 minūtes līdz tas kļūst zeltaini brūns.

Katliņā uzkarsē 50 gramus cukura un ūdeni – līdz izveidojas sīrups. Ar iegūto sīrupu apsmērē siltos mafinus.

Labu apetīti!

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment