Dārzeņu gatavošana šādā veidā var iznīcināt līdz pat 50% tajos esošo uzturvielu.
Uzturzinātniece Treisija Lešta uzskata, ka noteiktus dārzeņus, it īpaši tos, kas satur ūdenī šķīstošos vitamīnus, nekad nevajadzētu vārīt, ja no tā var izvairīties. Te ietilpst kāposti, spināti, kalē kāposti, brokoļi, pupiņas un zirņi.
Tas gan nenozīmē, ka labāk ir šos dārzeņus nelietot uzturā vispār. Lešta iesaka maigāku gatavošanas metodi par agresīvu vārīšanu: “Minimalizējiet gatavošanas laiku un izmantojiet nelielu ūdens daudzumu, kā arī pēc iespējas mazāku karstumu.”
Arī citi vadošie uzturzinātnieki ir vienisprātis ar šo viedokli.
Par vienu no veselīgākajiem dārzeņu gatavošanas veidiem atzīta to tvaicēšana, arī grilēšana. Vēl viens variants ir neizliet vārīšanai izmantoto ūdeni, bet izmantot to zupai, lai ūdenī izšķīdušie vitamīni neietu zudumā.
Tomēr Leiša atgādina, ka galvenais ir pagatavot dārzeņus tā, lai tev tie garšo un to lietošana šķiet patīkama. Labāk tomēr ir apēst dārzeni, kas satur tikai 50% tā sākotnējo barības vielu, nekā neēst to vispār.
Avots: dailymail.co.uk