Dārzeņu gatavošana šādā veidā var iznīcināt līdz pat 50% tajos esošo uzturvielu.
Uzturzinātniece Treisija Lešta uzskata, ka noteiktus dārzeņus, it īpaši tos, kas satur ūdenī šķīstošos vitamīnus, nekad nevajadzētu vārīt, ja no tā var izvairīties. Te ietilpst kāposti, spināti, kalē kāposti, brokoļi, pupiņas un zirņi.
Tas gan nenozīmē, ka labāk ir šos dārzeņus nelietot uzturā vispār. Lešta iesaka maigāku gatavošanas metodi par agresīvu vārīšanu: “Minimalizējiet gatavošanas laiku un izmantojiet nelielu ūdens daudzumu, kā arī pēc iespējas mazāku karstumu.”
Arī citi vadošie uzturzinātnieki ir vienisprātis ar šo viedokli.
Par vienu no veselīgākajiem dārzeņu gatavošanas veidiem atzīta to tvaicēšana, arī grilēšana. Vēl viens variants ir neizliet vārīšanai izmantoto ūdeni, bet izmantot to zupai, lai ūdenī izšķīdušie vitamīni neietu zudumā.
Tomēr Leiša atgādina, ka galvenais ir pagatavot dārzeņus tā, lai tev tie garšo un to lietošana šķiet patīkama. Labāk tomēr ir apēst dārzeni, kas satur tikai 50% tā sākotnējo barības vielu, nekā neēst to vispār.
Avots: dailymail.co.uk
Tevi noteikti interesēs
- Meteorologs Toms Bricis: brīvdienās iestāsies kārtīga ziema, bet no 15. decembra viss strauji mainīsies
- Viens apelsīns un trīs olas: draudzene izcepa kēksiņus pie tējas – lieliska recepte
- Rīgā, pie mūsu mājas pamanīju melnu BMW, slēpos aiz koka, lai redzētu kas tur iekāps – iznāca vīrs un viņš nebija viens
- Znots manā dzīvoklī sāka diktēt noteikumus, atbildot uz to, nomainīju interneta paroli un uzliku ledusskapim slēdzeni
- “Sākot ar šo mēnesi, mums ir atsevišķi budžeti,” Māris teica, noliekot malā savu krūzi ar neizdzerto kafiju
- Santa iestrēga deviņstāvu mājas liftā ar izskatīgu puisi; tajā dienā ilgi nēsātā maska nokrita un viņa atrada savu dvēseles radinieku








