Medicīniski jauninājumi, kas ir izmainījuši pasauli

Smadzeņu implanti, kas tiešā veidā sazinās ar datoriem

Izklausās pēc zinātniskās fantastikas, tašu ASV Bruņotie spēki ir veiksmīgi ievietojuši un izmēģinājuši “smadzeņu modemu” uz dzīvniekiem. Šādā veidā nākotnē, piemēram,  karavīri  varētu kontrolēt kara tehniku. Interesanti, ka šis sasniegums tika paveikts bez ķirurģiskas iejaukšanās.

Zinātnieki ir izveidojuši arī  “neironu saiti”, kas savienojas ar smadzenēm un var palīdzēt pārraudzīt smadzeņu aktivitāti, uzveikt deģeneratīvas slimības un uzlabot smadzeņu darbību.

Bioniskā acs

Austrālijas Universitātē Jaundienvidvelsā ir izveidota implantējama bioniskā acs, kas varētu atjaunot redzi miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Cilmes šūnu izmantošana akluma ārstēšanā

Mehāniskas palīdzības vietā aklumu var ārstēt, izmantojot cilmes šūnas, jo ar tām var atjaunot redzes nervus. Tomēr šis ir strīdīgs atklājums, jo ārsts, kurš šādā veidā izārstēja pacientu, nespēj izskaidrot, kā to izdarīja. Galvenais, ka pacientam tas palīdzēja.

Pirmā veiksmīgā dzemdes transplantācija

Klīvlendas klīnikas ārsti ir devuši pamatīgu prettriecienu neauglības problēmai, veicot dzemdes pārstādīšanas operāciju 26 gadus vecai sievietei.

Ar cilmes šūnu palīdzību var pilnībā izārstēt 1. tipa diabētu

Insulīna atklāšana pilnībā mainīja diabēta ārstēšanu, izglābjot neskaitāmas dzīvības, tomēr kopš šī atklājuma ir pagājis gandrīz gadsimts. Tagad, izmantojot cilmes šūnas, zinātnieki ir radījuši zāles, kas pasargā insulīnu ražojošās šūnas, lai tās neciestu 1. tipa diabēta slimnieku imūnsistēmas uzbrukumos. Tas varētu nozīmēt, ka turpmāk vairs nevajadzēs ikdienas insulīna injekcijas.

Informāciju var uzreiz pārnest uz smadzenēm

Gluži kā filmā Matrikss, zinātnieki ir atklājuši veidu, kā stimulēt mācīšanos, lai cilvēki varētu ātrāk iegūt zināšanas, piemēram, kā vadīt lidmašīnu.

Uzlabotas baktērijas

Baktērijām ir slikta reputācija, jo tās bieži vien ir vainojamas slimībās un pat nāves gadījumos, taču pastāv arī labās baktērijas. Tās palīdz novērst infekcijas un sekmē tādas organisma funkcijas kā gremošana. Zinātnieki ir atklājuši, kā pārveidot labās baktērijas, lai tās sapulcētos lielās grupās, un cer, ka tās spēs pildīt svarīgos uzdevumus vēl efektīvāk un atbildīgāk.

3D printēti orgāni

Trīs dimensiju drukāšanas tehnoloģija ir radījusi īstu revolūciju medicīnas zinātnē. 3D printeri jau tiek izmantoti, lai veidotu ādas un kaulu audus, asinsvadu transplantātus, trahejas šinas, skrimšļus un pat orgānus, piemēram, ausi un sirdi. Ar šīs tehnoloģijas palīdzību varētu uz visiem laikiem atbrīvoties no transplantācijas gaidīšanas sarakstiem.

Laboratorijā audzēti spermatozoīdi

Lūk, vēl viens risinājums neauglības problēmai. Zinātniekiem ir izdevies no cilmes šūnām radīt spermu.

Avots: diply.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment