Medicīniski “gadžeti” mājās: mēra spiedienu, cukura līmeni, elpošanu

nebulaizers

Elektroniskais termometrs

Ar infrasarkano termometru, kas izgatavots no izturīgas plastmasas, ķermeņa temperatūru padusē, taisnajā zarnā vai mutē var izmērīt 4-6 sekunžu laikā, bet auss gliemežnīcā – pat sekundes laikā.

Jaunā modeļa termometriem ir ciparu displejs, skaņas signāls un atmiņa, kas saglabā iepriekšējo rādījumu. Savukārt plastmasas uzgalītis nerada diskomforta sajūtu, kā arī nav vairs jāsatraucas, ka, nejauši izkritis, termometrs saplīsīs, un nāksies vākt ne tikai stikla lauskas, bet arī dzīvsudrabu.

Tonometrs

Šis aparāts būtu nepieciešams visiem, kuri sirgst ar paaugstinātu asinsspiedienu, bet tādu ir, ja ne katrs otrais, tad trešais noteikti. Tonometram nav ne mazākās līdzības ar lielo, neveiklo un kaprīzo membrānu aparātu. Tā vietā nākuši individuāli lietojamie elektroniskie tonometri – pusautomāti un automāti, kas vadāmi ar vienu pogu.

Ar tiem var izmērīt spiedienu ne tikai plecā, bet arī plaukstas pamatnē. Savukārt to atmiņā var saglabāt 14-21 rādījumu. Aproces var izvēlēties dažāda lieluma – tā, lai tonometru varētu izmantot visi ģimenes locekļi.

Nebulaizers

Nebulaizers tas pats inhalators vien ir, tikai – gudrākam aparātam gudrāks un sarežģītāks nosaukums. Pateicoties šai ierīcei (ultraskaņas vai kompresora), var piemeklēt pašu optimālāko inhalācijas preparāta devu un nogādāt to bronhos un plaušās visefektīvākajā formā – ārkārtīgi sīku, toties precīzi atbilstošu daļiņu veidā. Daļiņas, kas ir lielākas, nosēžas mutes dobumā un augšējos elpceļos, bet vēl sīkākās tiek izelpotas no organisma laukā un nekādu terapeitisko efektu nedod. Ievadot organismā antibiotikas, pretastmatiskos un citus līdzekļus ar nebulaizera palīdzību, tiek paātrināta atveseļošanās bronhītu, plaušu karsoņa, bronhiālās astmas paasināšanās gadījumos.

Lasi vēl: 3 ģeniāli padomi, kā panākt, lai elektrotehnikas vadi vairs nesapītos

Pikfloumetrs

Angliski “pickflow” nozīmē “maksimālais izelpas ātrums”, tāpēc arī aparāts, ar kuru šo ātrumu var izmērīt, tā nosaukts. Pēc izelpas ātruma var spriest, cik daudz bronhi ir sašaurinājušies. Katram astmatiķim ļoti svarīgi zināt savas izelpas maksimālā ātruma „darba režīmu”, lai varētu nebīties no iespējamas lēkmes un izmērīt to no rīta un vakarā vienā un tajā pašā laikā pirms medikamentu lietošanas. Nav noslēpums, ka pašsajūta šīs slimības gadījumā mēdz būt visai mānīga: šķiet, ka viss ir it kā normāli, taču patiesībā bronhi jau sākuši nepielūdzami sašaurināties, radot saasinājumam nepieciešamos apstākļus.

Glikometrs

Šī ierīce, ar kuras palīdzību iespējams sekot līdzi cukura līmenim asinīs, katram diabētiķim ir vairāk nekā nepieciešama.

Klātpievienotai testa sloksnītei uzpilina vienu pilienu asiņu, ieliek to aparātā, un jau pēc pāris sekundēm ekrāna izgaismojas analīzes rezultāts.

Bez minētajiem aparātiem ir vēl virkne citu ierīču, kas noņem sāpes, masē muskuļus un palīdz atbrīvoties no liekā svara. Ir arī tauku mērītāji, ar kuru palīdzību var noteikt to daudzumu ķermenī gan kilogramos, gan procentos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment