Meklēs risinājumus personu ar invaliditāti sociālās atstumtības un nabadzības mazināšanai

Personu ar invaliditāti nabadzības un sociālās atstumtības riski Latvijā ir vieni no visaugstākajiem Eiropas Savienībā. Latvijai vēl ir daudz darāmā, lai sasniegtu paliekošus rezultātus iekļaujošas sabiedrības veidošanā. Lai meklētu labākos risinājumus, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā 19. jūnijā rīkos diskusiju “Kā salabot salauzto sociālo taisnīgumu?”.

Diskusiju rīko Eiropas Sociālo tiesību pīlāra ietvaros, un tajā meklēs atbildes uz šādiem jautājumiem: Kā dzīvot Latvijā, ja nesaņem pietiekamu atbalstu cilvēka cienīgai dzīvei – vai tie būtu pabalsti, vai iespējas atrast darbu, iegūt labu izglītību, rūpēties par savu veselību un kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku? Kā sakārtot likumus, atrast finansējumu un mainīt sabiedrības attieksmi? Cik viegli tapt sadzirdētam un sabiedrībai palīdzēt saskatīt potenciālu cilvēkos ar invaliditāti?

Par sociālajām garantijām un pakalpojumu pieejamību diskutēs un savus risinājumus piedāvās tiesībsargs Juris Jansons, Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks, Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš un invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” vadītājs Ivars Balodis. Savukārt par iespējām strādāt piemērotā darba vidē un realizēt savu potenciālu diskutēs Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Madara Ūlande, Latvijas Paralimpiskās komitejas pārstāvis Aigars Apinis un Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone.

Lai gan pēdējos gados Latvijā ir novērojama nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanās, tomēr riski joprojām ir ļoti augsti, īpaši personām ar invaliditāti. Tostarp Latvijā, salīdzinājumā ar citām ES valstīm, tieši starp personām ar invaliditāti ir daudz vairāk nabadzīgo iedzīvotāju nekā sabiedrībā kopumā. To pašu varam novērot arī izglītības jomā – personas ar invaliditāti Latvijā salīdzinoši retāk iegūst augstāko izglītību. Šie rādītāji ir ļoti satraucoši un liecina par iespēju nevienlīdzību, kā arī nepieciešamību pēc daudz aktīvākas un pārdomātākas rīcības.

Diskusija notiks šā gada 19. jūnijā plkst. 13:00-16:00 Latvijas Universitātes Microsoft inovāciju centrā O.Kalpaka bulvārī 4, Rīgā. Apmeklēt diskusiju ir aicināti visi interesenti, iepriekš piesakoties reģistrācijas vietnē ej.uz/soc_tiesibas .

Diskusijai tiks nodrošināta tiešraide Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Facebook lapā: https://www.facebook.com/EiropasKomisija .

Eiropas Sociālo tiesību pīlārs ietver pamatprincipus un tiesības, kas ir nepieciešami taisnīgāka un labāk funkcionējoša darba tirgus, kā arī sociālās drošības sistēmas izveidei ES dalībvalstīs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment