Naktī uz 30. oktobri mums būs jāpagriež pulksteņi par stundu atpakaļ

Vasaras laiks Latvijā beigsies 30.oktobrī plkst.4:00, kad saskaņā ar Ekonomikas ministrijas informāciju pulksteņi tiks pārgriezti par vienu stundu atpakaļ.

Tā kā Eiropas Savienības līmenī nav vienota redzējuma par laika maiņu divas reizes gadā, joprojām spēkā ir iepriekš apstiprinātā kārtība – vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Līdz ar to pāreja uz vasaras laiku atkal notiks 2023. gada 26. martā un būs spēkā līdz 2023. gada 29. martam.

 

Pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā nosaka Ministru kabineta 2010.gada 26.oktobra rīkojums Nr.1010 “Par pāreju uz vasaras laiku”. Noteikumi paredz, ka Latvija uz vasaras laiku pāries marta pēdējā svētdienā plkst.3, pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu uz priekšu. Tāpat oktobra pēdējā svētdienā pulksten 4 pulksteņa rādītāji tiks pagriezti vienu stundu atpakaļ.

 

Savukārt ES ir direktīva (2000/84/EK), kas nosaka noteikumus pārejai uz vasaras laiku. Direktīva nosaka, ka vasaras laiks visās Eiropas Savienības dalībvalstīs sākas un beidzas vienā un tajā pašā datumā.

 

Vasaras laiks Latvijā pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot ar 1997. gadu, vasaras laiks oficiāli sākas marta pēdējā svētdienā un beidzas oktobra pēdējā svētdienā. Plašāka informācija par pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ atrodama EM mājaslapā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment