Neizmetiet sapelējušos tomātus! Tie var būt ļoti noderīgi!

Vīramāte no laukiem atveda daudz garšīgu lietu, un viss ledusskapis ir pilns ar svaigiem dārzeņiem. Mums nav laika visu apēst, tāpēc daudz kas aiziet zudumā.

Šodien es sāku iztīrīt uzkrātos krājumus un skumji konstatēju – sabojājušies tomāti, pārklāti ar pelējumu. Tik žēl izmest, bet ko darīt?

Daudzi no mums šo problēmu atrisina vienkārši – izmet sabojāto dārzeni atkritumu urnā, un ar to viss beidzas. Taču mēs iesakām dot sapelējušam tomātam otru iespēju!

Vai ir iespējams ēst tomātus ar pelējumu? Kategorisks “nē”! Tas attiecas uz jebkuru citu produktu: pelējums var izraisīt akūtu saindēšanos ar pārtiku. Pat ja jūs nogriezīsiet bojāto daļu, tas situāciju neatrisinās. Atcerieties galveno noteikumu: ja uz tomāta pamanāt pelējuma “kārtiņu”, tas jau ir inficējis visu dārzeni un to nedrīkst ēst.

Kā izmantot sapelējušus dārzeņus? Ja jau sen esat sapņojis izveidot nelielu dārzeņu dārzu uz sava balkona un audzēt stādus pats – saglabājiet šādu tomātu, ievāciet sēklas – un drīz vien varēsiet gatavot boršču no saviem tomātiem!

Kā audzēt tomātus no sēklām?

Pārgrieziet uz pusēm appelējušo tomātu, izņemiet sēklas un ievietojiet tās mitrā augsnē (varat sākt ar vati, arī samitrinātu). Pēc kādas nedēļas pārvietojiet sēklas podiņa ar augsni. Novietojiet podu siltā vietā, kur ir daudz saules, un neaizmirstiet papildināt augsni.

Dažas saimnieces neapgrūtina sevi ar sēklu izņemšanu no sapelējušajiem tomātiem un uzreiz visu dārzeni ieliek zemē. Mūsuprāt, šī metode ir piemērota zemes gabalu īpašniekiem – tur ir pietiekami daudz vietas, kur sastādīt šādus tomātus. Bet var arī vienkārši izmantot lielākus podus un atstāt tos uz balkona. Atcerieties, ka laukā tomātu stādi iesakņosies tikai tad, kad nakts temperatūra pārstās noslīdēt zem 15 °C.

Papildu sēklu apstrāde

Ja vēlaties “uzlabot” savas dārzkopības prasmes un palielināt ražu, varat izmantot dažus veiklus trikus, lai tomātu sēklas dīgtu ātrāk.

Lasi vēl: Kad novācat tomātu ražu, noteikti iesējiet šos zaļmēslus, lai attīrītu augsni no slimībām

Izvēlieties tikai dzīvotspējīgas sēklas. Ielejiet tās glāzē sālīta ūdens un samaisiet. Izmetiet tās, kas uzpeld virspusē. Labās sēklas izņemiet no glāzes dibena, izžāvējiet un izmantojiet diedzēšanai.

Pirms stādīšanas sasildiet sēklas, lai tās “pamodinātu”. Ievietojiet tās termosā uz 20 minūtēm ar siltu ūdeni 53°C temperatūrā. Šī procedūra noņems arī visus atlikušos patogēnus.

Atlikušās baktērijas var iznīcināt, 30 minūtes mērcējot sēklas hlorheksidīnā, alvejas sulā, zaļumu vai ķiploku uzlējumā. Atšķaidiet līdzekli ar ūdeni proporcijā 1 : 2.

Kā uzglabāt tomātu sēklas ziemā?

Arī sēklu krājumu veidošana rudenī vai ziemā ir ļoti vienkārša. Pārgrieziet tomātu divās daļās un berzējiet abas daļas vienu pret otru, lai atdalītu mīkstumu no mizas. Pēc tam mīkstumu izberziet caur sietu, lai atdalītu to no sēklām.

Pēc tam sēklas novietojiet uz papīra dvieļa un atstājiet uz dažām dienām nožūt. Pēc tam tās pārlej sausā stikla burkā vai papīra aploksnē un glabā līdz pavasarim tumšā vietā ar zemu mitruma līmeni. Kad pavasaris iestāsies, izpildiet tos pašus vienkāršos soļus, par kuriem rakstījām iepriekš.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment