Nepatīkamais iemesls, kāpēc uz kapiem nevajadzētu nest mākslīgos ziedus

Plastmasa jebkurā formā paliek plastmasa, un visi zina, ka tā kaitē videi. Un baznīca to uzskata par grēku. Bet pat tad, ja neesi ticīgs, tad vienkārši padomā par dabu.

Ja vēl nezināji, tad tagad laiks uzzināt, ka plastmasa zemē sadalās 100 gadus! Veselu gadsimtu! Un cik mākslīgo ziedu katru gadu atnes uz kapsētu? Veselām tonnām!

Plastmasas ziedi ļoti ātri zaudē savu pievilcīgo izskatu un regulāri tiek aizstāti ar jauniem. Kur paliek vecie?

Tos sadedzina, un tad mēs visi elpojam veselībai kaitīgus dūmus. Iedomājies, kā tas ietekmē veselību! Kāpēc gan jāsteidzas pievienoties saviem bojā gājušiem tuviniekiem?

Tomēr ir daudzi citi faktori kas jāņem vērā, kā arī lieliski aizstājēji mākslīgajiem ziediem.

 

Mākslīgo ziedu aizstājēji

Tu vienmēr vari aizstāt plastmasas ziedus ar kaut ko organisku un nekaitīgu. Piemēram, tie var būt papīra ziedi, svaigi ziedi, skuju vainagi, žāvēti ziedi.

Vari arī atstāt pārtiku vai žēlastības dāvanu tiem, kam tā nepieciešama, tādējādi izdarot labu darbu. Bet vēl vari uzrakstīt lūgšanu uz skaista papīra un atstāt to uz kapa kopiņas.

Tāpat uz kapa var iestādīt zāli, ko izmanto zālieniem, akmens rozes un citus ziedus. Bet daudzi ļaudis vienkārši ir pārāk slinki, lai to izdarītu, jo iegādāties plastmasas ziedus ir daudz vienkāršāk.

Daudzi garīdznieki jau labu laiku cenšas izskaidrot draudzes locekļiem, kāpēc uz kapiem nevajadzētu nest mākslīgos ziedus, unpat pielīmē attiecīgus vēstījumus pie ieejas kapsētā.

Taču daudzi joprojām nesaprot, cik svarīgi ir tas, ko mācītāji vēlas likt mums saprast, un turpina piesārņot vidi un kaitēt cilvēku veselībai.

Daži pat norauj paziņojumus, kuros pausts lūgums šādus pušķus uz kapiem nenest. Viss tāpēc, ka pie kapsētas savu biznesu piekopj mākslīgo ziedu pārdevēji.

Vecmāmiņas saldā recepte: gaisīgs kefīra pīrāgs ar āboliem bez olām (+kā pagatavot: solis pa solim)

Negribas par to domāt, bet lielajās kapsētās čigāni nozog no kapu kopiņām plastmasas ziedus un pārdod tos otrreiz. Jo viņi ir pārliecināti, ka šis mākslīgais skaistums tiks nopirkts!

Kāpēc gan nevar iestādīt uz kapa dzīvus ziedus, nopirkt svaigu ziedu pušķi vai saplūkt puķes savā dārzā, ja tāds ir? Galu galā uz šādiem ziediem ir daudz patīkamāk skatīties.

Plastmasas ziedi kaitē videi jau ražošanas sākumposmā, jo to izgatavošanas procesā gaisā nonāk liels daudzums kaitīgu vielu.

Uz kapiem var iestādīt daudz dažādu puķu: maijpuķītes, narcises, hiacintes, krokusus. Visi no tiem ir daudzgadīgi un viegli kopjami augi. Var stādīt arī gladiolas un dālijas, taču tās rudenī būs jāizrok un pavasarī atkal jāstāda.

Derēs arī mazizmēra pelargonijas, kas ne tikai rotās kapu, bet novērsīs nezāļu parādīšanos. Bet krizantēmas ziedēs visu vasaru un rudeni. Kliņģerītes vai citi savvaļas ziedi ar savu skaistumu priecēs daudzus gadus.

Kāds ir tavs viedoklis par mākslīgo ziedu nešanu uz kapsētu? Kādus augus tu stādi uz savu tuvinieku kapu kopiņām? Laipni lūgts pastāstīt šā raksta komentāros!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment