Nepieredzējuši dārzkopji šo kļūdu pieļauj 90% gadījumu. Noteikti to nedari, stādot tomātus

 

Ja ilgstoši ir nenormāls karstums, tad stādi būs jālaista ik pēc divām dienām. Bet augšējais augsnes slānis dārzā nedrīkst būt pastāvīgi mitrs.

Pēc veiksmīgas sakņošanas, ja nav lietus, tomātu laistīšana tiek veikta reizi nedēļā, zem katra krūma uzlejot vismaz 1 litru ūdens.

Pirmās laistīšanas laikā ieteicams vienlaikus veikt profilaksi pret fitoftoru. Uz 10 litriem ūdens ieteicams pievienot 2 g kālija permanganāta (kālija permanganāta).

Tomātus vajadzētu laistīt ar nostādinātu un uzkarsētu ūdeni: tie ir siltumu mīloši augi, un aukstu ūdeni nevar izmantot. Augsni ieteicams samitrināt vēlā pēcpusdienā vai agrā rītā, lai veicinātu sekmīgu šķidruma uzsūkšanos zemē un novērstu tā pārmērīgu priekšlaicīgu iztvaikošanu.

Tādējādi augi veiksmīgi spēs uzņemt optimālu mitruma daudzumu, kas nepieciešams aktīvai attīstībai un augšanai.

Nākamajā dienā pēc laistīšanas ieteicams nedaudz irdināt augsni, lai izvairītos no izžuvušās garozas plaisāšanas un augsnes izžūšanas: radušās dziļās plaisas veicinās pārāk ātru mitruma iztvaikošanu un var sabojāt sānu virspusējās saknes.

Lasi arī: Vai tiešām nepieciešams izraut visas nezāles?

Pēc nokalšanas tomāti ir jālaista noteiktā attālumā no krūma, lai mitrums nokļūtu augu sānu saknēs.

Ziedēšanas periodā tomātus laista reizi nedēļā, bet ūdens daudzumu palielina līdz 5 litriem katram krūmam.

Pārmērīga mitruma dēļ tomāti ir uzņēmīgāki pret dažādām slimībām. Tomātiem var konstatēt vēlo puvi, sakņu puvi, baltus plankumus, brūno puvi vai citu sēnīšu slimību.

Bet daudzas problēmas var atrisināt, nekavējoties iejaucoties un apstrādājot krūmus ar atbilstošiem preparātiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment