No bērnības iegaršotie našķi… Klasiskā recepte!

Cepumi, kuriem, šķiet, vienkārši nav iespējams pretoties. Un to pagatavošana neprasa pilnīgi nekādas īpašās prasmes. 

 

Tā ir ļoti garšīga budžeta maltīte. Recepte ir vienkārša: mīklu gatavo ar skābo krējumu, olām un miltiem.  Cukura tiek pievienots ļoti maz. “Žagariņi” ir cepti augu eļļā.

Pagatavošanas laiks: 30 min

Grūtības pakāpe: zema

Sastāvdaļas 10 porcijām

Milti – 470 grami + vēl nedaudz mīklas izrullēšanai

skābs krējums 20% tauku – 200 g

olas – 2 gab.

cukurs – 60 g

cepamais pulveris – 1/2 tējk.

sāls – uz naža gala

rafinēta augu eļļa cepšanai – 500–700 ml

pūdercukurs – 100 g

 

Pagatavošana

Sagatavo visas mīklas sastāvdaļas “Žagariņiem”. Sakuļ olas bļodā. Pievieno cukuru un sāli. Sakuļ ar putojamo slotiņu, līdz iegūst viendabīgu konsistenci.

Pievieno skābo krējumu. Vēlreiz samaisa ar putojamo slotiņu. Izsijā miltus caur smalku sietu atsevišķā bļodā kopā ar cepamo pulveri. Pēc tam olu maisījumam pievieno trešo daļu iegūtā maisījuma un samaisa.

Pamazām pievieno visu miltu maisījumu, kārtīgi maisot masu (vispirms ar putojamo slotiņu, tad ar lāpstiņu un rokām). “Žagariņu” mīklai jābūt mīkstai, ne pārāk cietai.

Iegūto mīklu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj istabas temperatūrā uz 20 minūtēm. Šajā laikā tajā veidosies lipeklis un tas kļūs elastīgāks.

Uzliek mīklu uz darba virsmas, kas nokaisīta ar miltiem. Izrullē 4 mm biezā kārtā. Ja darba virsmas laukums ir mazs, mīklu var sadalīt 2 daļās.

Izrullēto mīklu sagriež mazās, ne pārāk platās strēmelītēs. Katrā ar nazi vertikāli iegriež viducī 1,5 cm garumā.

Strēmelītes saritina veltnītī. Tādā pašā veidā no atlikušās mīklas izveido pārējos “Žagariņus”.

Pannā, kas paredzēta sautēšanai, uzkarsē rafinētu augu eļļu (jābūt vismaz 3 cm augstam slānim). Pa daļām liek mīklas gabaliņus. Cep līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Uzliek gatavos “Žagariņus” uz vairākiem papīra dvieļiem – lai liekā eļļa nosusinātos. Pārliek uz liela šķīvja un bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru.

Mīklu var vienkārši sagriezt mazās plānās strēmelītēs un apcept šādā veidā, ja neidzodās saritināt veltnītī. Garšai no tā nevajadzētu mainīties.

Obligāti jāņem vērā: Ja eļļa beigās netiek nosusināta tā padarīs produktu mīkstu – ēdiens var zaudēt kraukšķīgo tekstūru.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment