Nofilmēta cietsirdīga izturēšanās pret vistām un antisanitāri apstākļi “Rimi” olu fermā (+VIDEO)

“Dzīvnieku aizstāvības organizācija Lietuvā “Tušti narvai” publicējusi šokējošus video materiālus no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar “Rimi” privāto preču zīmi,” informē Latvijas dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija “Dzīvnieku brīvība”.
Dokumentālie materiāli ir iegūti 2017. gada vasarā vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos. Videomateriālos ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā. Materiāli publicēti ar mērķi pievērst patērētāju un pārtikas ražotāju uzmanību apstākļiem vistu fermās, kurās olas ražo sprostu sistēmās.

Lasi vēl: Traģēdija Jūrmalā: mirušā zīdaiņa vecmāmiņas viedoklis ir skarbs

“Šī nav pirmā reize, kad Latvijas patērētāji sastopas ar smagām dzīvnieku labturības problēmām, kas saistās ar dējējvistu turēšanu sprostu sistēmās. Šī tipa ražotnes nespēj nodrošināt dzīvniekiem piemērotus dzīves apstākļus, tāpēc sociāli atbildīgi uzņēmumi visā pasaulē atsakās no sprostos dētu olu izmantošanas,” norāda organizācijas “Dzīvnieku brīvība” vadītājs Aivars Andersons. “Aicinām Latvijas uzņēmējus, kuriem rūp pircēju vērtības, sociālā atbildība un dzīvnieku labturība, izslēgt no savām piegādes ķēdēm sprostos dētas olas.”

Biedrība “Dzīvnieku brīvība” izvietojusi petīciju vietnē http://rimi.olucena.lv, kur ikviens var parakstīt aicinājumu “Rimi” atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības. Biedrības pārstāvji norāda, ka šāds solis ļautu “Rimi” rādīt priekšzīmi ētiskas un sociāli atbildīgas uzņēmuma politikas jautājumos.

Par to kādos apstākļos turēta vista, kas dējusi olu, veikalā var pārliecināties katrs pircējs, apskatot marķējumu uz olām, – pirmais cipars uz olas apzīmē dējējvistu turēšanas metodi (1 – brīvā turēšana, 2 – dēšana kūtī, 3 – dēšana sprostos, 0 – bioloģiskā ražošana), bet burti apzīmē ražotājvalsti, piemēram, LV – Latvija, LT – Lietuva, EE – Igaunija, FI – Somija. Noslēdzošā ciparu kombinācija apzīmē dalībvalsts noteikto olu ražošanas uzņēmuma identifikācijas numuru.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment