Noskaidro, kādas ir Ziemassvētku tradīcijas dažādās pasaules vietās!

1. Portugāle; Aizgājis, bet ne aizmirsts

1

Kosodas, tradicionālā Ziemassvētku rīta mielasta laikā, uz galda tiek novietoti papildus trauku komplekti, lai aizgājušo tuvinieku dvēseles varētu pievienoties svētku mielastam. Līdzīgas tradīcijas tiek ievērotas arī citās valstīs.

2. Ukraina; Zirnekļa laipnība

2

Izdzirdot kādas atraitnes gaužās raudas par to, ka viņai nav ar ko izrotāt Ziemassvētku eglīti, zirnekļi noauda uz tās brīnišķīgus tīklus. Mūsdienās tiek uzskatīts, ka eglītē ieraudzīts zirneklis nes veiksmi. Daži uzskata, ka eglīšu dekorēšana iemantota no šīs pasakas.

3. Somija; Alvas kausēšana

3

Jaungada dienā cilvēki sanāk kopā, lai izkausētu alvu lietu aukstā ūdenī. Procesa rezultātā izveidojušās figūriņas spējot paredzēt cilvēka nākotni. Pēc alvas liešanas tiek izgatavoti gredzeni tiem, kas meklēs mīlestību.

4. Zviedrija; Mandele pudiņā

4

Tas, kurš rīsu pudiņā atrod mandeli, apprecēsies gada laikā. Laimīgajiem vienpatņiem bļodiņa jāizvēlas īpaši rūpīgi.

5. Itālija; Košas apakšbikses

5

Gan sievietes, gan vīrieši Jaungada vakarā nēsā krāsainas apakšbikses, lai piesaistītu veiksmi, kas viņus pavadīs visu nākamo gadu. Tiem, kuri vēlas būt īpaši laimīgi, jāparūpējas arī par to, lai apakšveļa būtu arī tīra.

6. Visā pasaulē; Jaungada skūpsts

6

Lai arī nav zināma šīs tradīcijas izcelsme, tiek lēsts, ka tā nāk no Seno romiešu festivāla Saturnālijas.

7. Grenlande; Pelnīta atpūta

7

Tradicionāli, Ziemassvētku vakars ir vienīgā diena gadā, kad inuītu vīrieši izpilda jebkuru savas sievas iegribu. Bet prieks nav visai ilgs, lai tas atkārtotos, jāgaida līdz nākamā gada Ziemassvētku vakaram.

8. Haiti; Apavi, kas piebāzti ar salmiem

8

Bērni zem Ziemassvētku eglītes paliek apavus, kas piebāzti ar salmiem, cerot, ka Ziemassvētku vecītis izņems apavus un to vietā noliks dāvanas.

9. Meksika; Redīsu vakars

9

23. decembrī Oksakas pilsētā kopā sanāk ģimenes, lai no pieticīgajiem redīsiem izgrebtu tautiskas figūras. Labākās no izgrebtajām figūrām tiek novietotas aplūkošanai pilsētas rātslaukumā.

Avots: boredpanda.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment