Orhideju laistīšana ar ledus kubiņiem. Satriecoša metode, par ko ziedi teiks paldies!

Ar šo laistīšanas metodi ziedu pārliešana paliks pagātnē!

Nereti, lai savus istabas augus aplietu vajadzīgajā daudzumā, var būt īsta minēšanas spēle. Un tas ir vēl jo izaicinošāk, kad istabas augs ir tik delikāts kā orhideja. Bet orhideju laistīšana ar ledus kubiņiem var šo uzdevumu atvieglot. Pārlieku liels ūdens daudzums ir visizplatītākais iemesls, kāpēc iekštelpu orhidejas nonīkst. Ledus kubiņu izmantošana to nepieļaus un palīdzēs saglabāt orhidejas nevainojamā hidratācijas līmenī.

Kāpēc orhideju laistīšana ar ledus kubiņiem strādā

Orhideju laistīšana ar ledus kubiņiem var nešķist laba doma, jo augi no tropiskiem reģioniem vispārīgi slikti panes ledainas temperatūras. Tomēr zinātnieki konstatēja, ka ledus kubiņu izmantošana nekaitē orhidejām, bet padara to kopšanu vieglāku.

Lasi arī: Vai mellenes pirms sasaldēšanas jānomazgā un kādā formā tās vislabāk sagatavot ziemai

“Nodrošināt, lai orhidejām tiktu īstais ūdens daudzums, tās nepārlejot, ir vislielākais izaicinājums to īpašniekiem,” saka Marsels Boonekamps, brenda JustAddIce direktors. Boonekamps un viņa komanda attīstīja trīs ledus kubiņu laistīšanas metodi, lai dotu puķkopjiem maksimāli vienkāršu veidu, kā laistīt orhidejas.

Pētnieki Ohaio un Džordžijas universitātēs veica pētījumu, lai atbildētu uz jautājumu: vai ledus kubu izmantošana der orhidejām. Viņi izvēlējās viena veida orhidejas (Phalaenopsis) un sadalīja tās divās grupās. Vienā orhidejas reizi nedēļa tika mitrinātas ar trīs ledus kubiņiem, bet otrā grupā ar līdzvērtīgu ūdens daudzumu.

Abas grupas uzrādīja līdzīgus rezultātus, bet pirmajā grupā, kur izmantoja ledus kubiņus, augu saknes un lapas pat izskatījās labāk nekā eksperimenta sākumā. Tas parādīja, ka ledus kubiņu izmantošana ir efektīvs un drošs veids, lai laistītu orhidejas.

Kā laistīt orhidejas ar ledus kubiņiem

Trīs ledus kubiņi jānovieto uz augsnes, pārliecinoties, ka nav kontakts ar lapām. Ledus kubiņiem kūstot, saknes un stumbrs absorbē ūdeni. Parasti, laistot ar ledus kubiņiem, nepaliek pāri liekais ūdens, kas iztek no poda apakšas pa drenāžas caurumu. Aukstums neskādēs jūsu augiem, jo ledus kūst diezgan ātri. Pētnieki noskaidrojas, ka temperatūra pazeminās tikai par dažiem grādiem, kamēr ledus kūst, bet tas nav pietiekami, lai nodarītu kaitējumu saknēm.

Jāņem vērā, ka ūdens daudzums orhidejām būs atkarīgs no istabas temperatūras, apgaismojuma un auga šķirnes. Bet iesākumā ieteicams sākt ar trīs kubiņiem un vērot situāciju. Vai augam vajadzīgs vēl papildus mitrums, vislabāk pateikts orhideju saknes. Ja saknes ir sudrabainā krāsā, tad orhidejai trūkst mitruma. Bet, ja saknes ir spilgti zaļā krāsā, orhideja ir labi apūdeņota. Otrs rādītājs ir lapas – slikti apūdeņotai orhidejai būs neizteiksmīgi zaļas, teju sažuvušas un vājas lapas.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment