Peoniju kopšana maijā: 5 lietas, kas noteikti jādara, lai tās ziedētu

 

Uzziniet, kas obligāti jādara ar peonijām pavasarī, lai tās priecētu ar sulīgu ziedēšanu.

Peonijas (Paeonia) ir viens no iecienītākajiem pavasara un vasaras sākuma ziediem dārzos visā pasaulē. Šie ziedi ir pazīstami ar savu izteiksmīgo krāsu, lielo ziedu izmēru un burvīgo aromātu. Peoniju ģints ietver apmēram 25 sugas, un tās pieder pie peoniju dzimtas (Paeoniaceae).

Izskats un šķirnes

Peonijas var būt gan zālaugi (vairākums sugas), gan krūmi (retāk sastopami krūmu peonijas). Ziedi var sasniegt 10 līdz 20 cm diametrā, un tie nāk plašā krāsu gammas — no maigi rozā līdz dziļi sarkanai, baltai un pat dzeltenai.

Ļoti ātri pagatavojami marinēti kāposti, kuri būs gatavi jau pēc pāris stundām tieši uz pusdienām

Ziedu forma var būt vienkārša, pusdubultā vai dubultā, un dažas šķirnes ir selekcionētas tā, lai izceltu to lielisko smaržu.

Lasi vēl: Austrumu prognoze nedēļai no 2024. gada 13. līdz 19. maijam: kādam arī tiks mākoņa zelta maliņa!

Augšanas apstākļi

Lai gan peonijas ir salīdzinoši nepretenciozas, tām ir vajadzīgi labi nosusināti, bagātīgi mēslojumi saturoši augsnes un pilna saules vai daļēja ēna. Svarīgi ir nodrošināt, lai augsne būtu pietiekami mitra, īpaši ziedēšanas periodā. Peonijas nepatīk pārstādīšana un var aizņemt vairākus gadus, lai atgūtos pēc šādas iejaukšanās.

Aplaistiet šos 3 augus ar rauga uzlējumu: apbrīnojamus rezultātus jūs redzēsiet jau nākošajā dienā

Kopšana

Peonijas nav īpaši prasīgas attiecībā uz kopšanu. Pavasarī, kad sāk parādīties jauni dzinumi, ir ieteicams pievienot kompostu vai kādu lēni atbrīvojošu mēslojumu. Ziedēšanas laikā ieteicams noņemt izplaukušos ziedus, lai veicinātu veselīgāku un ilgstošāku ziedēšanu nākotnē. Vēlā rudenī zālaugu peoniju dzinumus var nogriezt līdz zemei, savukārt krūmu peoniju zarus tikai viegli apgriezt, lai veicinātu labāku augšanu nākamajā sezonā.

Izmantošana

Peonijas ir populāras gan kā puķudobes augi, gan grieztie ziedi. To krāšņie ziedi ir ļoti iecienīti kāzu pušķos un citos floristiskos izstrādājumos. Peonijas ir arī simboliski nozīmīgas dažādās kultūrās, piemēram, Ķīnā tās tiek uzskatītas par bagātības un goda simboliem, savukārt rietumu kultūrās tās bieži asociē ar laimi un mīlestību.

Peonijas ir iemīļotas ne tikai to skaistuma dēļ, bet arī to spējas katru pavasari atkal un atkal pārsteigt ar saviem krāšņajiem ziediem, padarot tās par īstu dārza rotu.

 

Bet tagad ķeramies klāt pie konkrētiem padomiem vēl labākai šo ziedu augšanai…

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu konkrētus padomus

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment