Šokējoši: pētījums atklāj, cik daudz laika mūsdienu bērni pavada aktivitātēs ārā

Kids-Outside-Playing

Organizācija, kura veica pētījuma, aptaujāja vairāk nekā 1,000 vecākus, kuru bērni ir vecuma grupā no četriem līdz četrpadsmit gadiem. Tajā tika konstatēts, ka vairāk nekā 80 procenti no vecākiem šķiet, ka ir ļoti svarīgi, lai viņu bērni iemācītos izmantot modernās tehnoloģijas. Tomēr gandrīz visi – 96 procenti –, atzīmēja arī to, ka tas ir svarīgi, lai viņu bērns būtu saistīts ar dabu, un spēlētos ārā, jo tā ir vērtīgi un svarīgi viņu attīstībai.

Ļoti satraucoši ir tas, ka vidēji bērns, spēlējoties laukā, pavada līdz 4 stundām nedēļā, kas ir nedaudz vairāk nekā par pusi mazāks laiks, ko viņu vecāki ir pavadījuši, veicot tās pašas aktivitātes savā bērnībā. Lai uzlabotu šo statistiku, pētījuma veicēji ir sastādījuši sarakstu ar 50 lietām, kuras bērnam būtu jādara un jāprot līdz 11 gadu vecumam, un vienā no punktiem ir iekļauts pat tas, ka šādā vecumā bērnam joprojām vajadzētu būt rotaļlietām, vai vismaz mīļākajai rotaļlietai, piemēram, tāds ar kuru viņš dodas gulēt. Dažādas zvaigznes arī ir iesaistījušās tajā, lai mudinātu bērnus izmantot savu iztēli, pavadīt laiku svaigā gaisā nevis sēžot pie televizora vai datora ekrāna.

Piemēram, mūziķis un seriāla Troņu spēles zvaigzne Raleigh Ritchy ir izveidojis repa video, kurā viņš mudina bērnus, pusaudžus izmantot savu iztēli.

Zars kādam varbūt ir tikai zars, bet es vēlos iedrošināt un likt saprast jauniešiem, ka iztēlei un tās iespējām nav robežas. Tas var būt pildspalva, zobens, burvju nūjiņa, pūķa kauls, jebkas, ko var iedomāties…

Tādai vajadzētu būt bērnībai, pavadīt pēc iespējas vairāk laika ārpus mājas, attīstot savu iztēli, doties piedzīvojumos. Bērnu psihologs stāsta, ka, jo vairāk laika bērns pavada, spēlējoties ārpus mājas, jo vairāk viņam jāizmanto sava iztēle, kas palīdz viņam labāk attīstieties un uzlabo dažādas spējas, piemēram, attīsta bērna radošumu.

Bieži redzama ir situācija, ka 3 gadīgs bērns jau prot rīkoties ar mobilo tālruni un citām tehnoloģijām, bet tikai no vecākiem ir atkarīgs tas, vai mūsu pasaule mainīsies, un tikai viņi spēj to visu ietekmēt, tāpēc dosim bērniem tik pat laimīgu bērnību, kā bija mums pašiem, liekot tiem doties svaigā gaisa, spēlēties un attīstīties.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment