Petūnijas šādi jāaprūpē 2-3 reizes vasarā. Tad tās lieliski ziedēs un priecēs acis līdz pat salnām!

Lielākajai daļai petūniju vajag pietiekami daudz augsnes, un 3–4 litru podi tām ir par mazu. Šādos apstākļos petūnija nevarēs izveidot lielu krūmu. Nepieciešami vismaz 10-12 litri augsnes, bet dažām šķirnēm, piemēram, “Taidal” , – līdz pat 50 litriem.

Atgriezīsimies pie procedūras. Paņemam dārza šķēres vai sekatoru un apgriežam petūniju. Šeit galvenais ir nežēlot un griezt kā vajadzīgs, nemēģinot saglabāt pēc iespējas vairāk ziedu.

Ideālajā variantā ir jānogriež katra dzinuma augšdaļa. Tas ir īpaši svarīgi dzinumiem ar lielu ziedu un pumpuru skaitu: jo vairāk to ir, jo mazāka būs petūnijas spēja izdzīt jaunus dzinumus.

Pievērs uzmanību: ja dzinuma galā izveidosies ziedu un pumpuru “vainags”, tad uz tā vairs neaugs jauna lapotne. Ja šādu dzinumu nenogriež, tas vienkārši zied un izsmeļ savus spēkus.

Petūnijai vislabāk ir veikt standarta veida “frizūru”. Nogriežam visus izdīgušos dzinumus, lai tie neizietu ārpus poda robežām. Ja krūma forma joprojām ir diezgan sfēriska, var atstāt dzinumus nedaudz ilgāk.

Bet vēlreiz atkārtoju – ir jārīkojas izlēmīgi! Pat ja atstājam vien 5-10 centimetrus no katra zara (kas jau ir diezgan radikāla atzarošana), petūnija atkal sāks diedzēt jaunus dzinumus un saplauks.

Tomēr apgriešana vēl nav viss. Pēc atzarošanas ieteicams izmantot mēslojumu, kas stimulē zaļās masas augšanu. Labs variants ir slāpekli, fosforu un kāliju saturoši preparāti, piemēram, attiecībās 30:10:10. Var arī izmantot mēslojumu lapām vai šķīdumu, kas atšķaidīts laistīšanai.

Pat tad, ja stādīšanas laikā jau esam pievienojuši ilgtermiņa mēslojumu, tā papildu izmantošana būs labvēlīga un veicinās enerģiskāku augšanu.

 

7-10 dienas pēc atzarošanas petūnija sāks veidot blīvāku krūmu un izdiedzēs jaunus dzinumus. Šo procedūru ieteicams atkārtot vairākas reizes sezonā (vidēji 2-3 reizes, bet tas ir atkarīgs no krūma formas).

Ir viegli zināt, kad tas jādara: ja petūnija pēc izskata vairs neatgādina bumbu (kā fotoattēlā augstāk), ir pienācis laiks apgriešanai.

Bet ko darīt, ja petūnija vispār neveido bumbas formu? Iespējams, petūnijas stādi netika apgriezti, un, stādot zemē, krūma forma nebija izveidota.

Lasi arī: Kas jāstāda dārzā jūlijā, lai paspētu ievākt ražu

Lasi arī: Uz veiksmes viļņa: kurām zodiaka zīmēm veiksies karjerā 2023. gada jūlijā

 

Šādā gadījumā var sākt veidot petūniju, taču procedūru vajadzētu atkārtot biežāk, vienlaikus sākumā cenšoties neļaut augumam uzziedēt. Tas palīdzēs petūnijai veidot vairāk jaunu dzinumu un veicinās strauju augšanu.

Noteikti izmēģini šo lielisko metodi petūniju kopšanā! Ja būsi priecīgs par rezultātu, padalies šajā receptē ar draugiem!

 

Arī interesanti: “Apskatiet piedāvātos meža attēlus un izvēlieties sev vispatīkamāko!” – Izvēlētais attēls atklās jūsu patiesās vēlmes

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment